Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мирослава Кацарова: „Теменужена“ е нова версия на мен самата

Джаз певицата представя новия си албум

4
Снимка: личен архив

Лято, нежност, боса нова и танц, меланхолия, преплетена с морски бриз…това са все асоциации, които човек може да направи, докато слуша „Теменужена“ – новия албум на Мирослава Кацарова. „Теменужена“ е и едно от заглавията в колекцията, име, което напомня за спотаената женственост и лирика, които носят песните.

„Поводът да вляза в студио беше импровизиран, не беше планиран – споделя известната джаз певица в интервю за Радио България. – Като „плод“ на изолацията, в която попаднахме, бяха се събрали много идеи, много неща за казване. Изолацията не е нещо неприсъщо за мен. Тя е често срещан период в живота ми, на който сама се подлагам, по свой избор. Такива моменти за мен са креативни и плодотворни. Но сега ситуацията беше различна и мога да кажа, че ми донесе по-скоро тревожност. Когато дойде време да направим първия си концерт тази пролет, датата беше 25 март, ние вложихме много труд, за да се получи. На сцената трябваше да бъда със струнен квартет и джаз трио Мирослав Турийски (пиано), Веселин Веселинов-Еко (бас) и Младен Димитров (ударни). Но, уви, поредното затваряне попречи концертът да се осъществи. Предложих да влезем в студио, в същия състав, и да запишем девет авторски песни, като две от тях са добре познати на публиката ни, но сега са в нови аранжименти. Това са „Като в картина на Шагал“, написана от Румен Тосков-Рупето, един великолепен джаз пианист и приятел, който вече не е сред нас. Другата пиеса е „Летни улици“ на Веселин Веселинов-Еко. Мога да кажа, че албумът „Теменужена“ е като съвсем нова версия на самата мен като музикална естетика, защото ми откри за пореден път идеята, че границите между жанровете започват някак да се „отмиват“.“

В „Теменужена“ Мирослава пее на български език. Тя е автор и на текстовете. Изключение прави само известната композиция  на Антонио Карлос Жобим „Водите на март“, която е в превод на Зорница Христова. Всички аранжименти са дело на Мирослав Турийски, с когото певицата активно работи през последните години. В записите участват още Христо Минчев – бас, Владимир Кърпаров – саксофон, Николай Карагеоргиев – китара, Ангел Дюлгеров – китари. Албумът завършва с „Аз съм ти“ – бонус трак на DJ Младен Димитров. Тази песен Мирослава Кацарова изпълнява в дует с актрисата Маргита Гошева, която е и съавтор в написването на текста.

„Теменужена“ е създаден с подкрепата на Министерството на културата. От 8 юни албумът е в онлайн пространството, а през лятото и есента, Мирослава Кацарова, заедно с музикантите, участвали в него, ще го представи на различни сцени у нас.

Снимки: личен архив


Галерия

Още от категорията

Христо Йоцов

Премиера на YoYo – джаз проект Йоцов-Йосифов

Идеята е на барабаниста Христо Йоцов – известен изпълнител, композитор, преподавател, осъществил десетки авторски проекти. Само че този път той е решил да представи музика, създадена от друг, не по-малко популярен негов колега – тромпетиста Михаил..

публикувано на 16.09.21 в 12:03

„Книга да се уча, добро да сполуча“

Първият учебен ден винаги е празник за преподавателите, учениците и техните семейства. Дори порасналите деца, потънали в тийнейджърските си проблеми, се вълнуват, подбират внимателно облеклото си и непременно – цвете за любимите учители. Тази традиция..

публикувано на 15.09.21 в 07:45
Група „Остава“

„Остава“ се завръща с „Взлом“

 „Поля от слънчогледи“, „Ще дойдеш ли с мен“, „Красиви хора“, „Огледало“, „Шоколад“ … Това са само част от песните на „Остава“, превърнали се в хитове. През тази година се навършват 30 години от създаването на популярната рок група – време, през..

публикувано на 14.09.21 в 13:21