Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В ЦИК спорят за вота на 11 юли в Молдова

Снимка: архив

В Централната избирателна комисия – ЦИК е разгледан сигнал от секционната избирателна комисия в молдовския град Чадър-Лунг за нарушаване тайната на вота. Стигнало се е до спор между комисарите, дали е имало купуване на гласове в бившата съветска република, където изненадващо ДПС се е оказала първа политическа сила.

На 11 юли в Молдова са пуснати 518 гласа за ДПС, сочат данните на ЦИК. Това са 49.10% от всички гласували. На второ място, далеч назад, остава „БСП за България” с 255 гласа – 24.17% от вота, следвана от „Има такъв народ” с 86 гласа – 8.15%. Резултатът на ДПС е впечатляващ, защото на изборите на 4 април 2021 г. – само три месеца по-рано, движението е получило едва 2-ва гласа или 0.50%.

Още от категорията

Румен Радев пред ООН: Безпрецедентните глобални предизвикателства изискват общи действия

България ще продължи да работи за ефективна ООН, подготвена да отговори на нуждите на човечеството през XXI век, подчерта Румен Радев във видеообръщение към участниците в 76-ата сесия на Общото събрание, което се провежда в Ню Йорк...

публикувано на 22.09.21 в 10:43

Реални резултати в диалога с България ще ускорят евроинтеграцията на Северна Македония

Постигането на напредък в процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани бе във фокуса на среща в София на българския президент Румен Радев и европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи . В разговора участва и..

публикувано на 21.09.21 в 17:25

Започва регистрацията за президентските и парламентарните избори

Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за президент и вицепрезидент на България и за народни представители в българския парламент, насрочени на 14 ноември 2021 г...

публикувано на 21.09.21 в 05:05