Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хераклея Синтика продължава да разкрива древните си богатства

Снимка: blagoevgrad.eu

От началото на новия археологически сезон, започнал на 1 юни, археолозите попаднаха на множество ценни артефакти, докато проучвали древния град Хераклея Синтика, разположен в района на Рупите.

Сред тях са изображение на Александър Велики, релефно изображение на музикант, масивна мраморна скулптура на бик, статуя, свързана с култа към Митра, надпис от I век, в чест на император Тиберий и изящно изработена статуя на млада жена в цял ръст. Археолозите твърдят, че става дума за статуя на древногръцката богиня на победата Нике, защото е открита на мястото на Акропола, където се е помещавало светилището на някогашния град. Тя с много добре запазени криле, но липсва главата й. Предполага се, че е пострадала по време набезите на варварски племена в края на III век.

Съставил: Венета Николова


Още от категорията

Посрещане на българската армия в Добрич - 25.09.1940 г.

81 години от възвръщането на Южна Добруджа

На 25 септември град Добрич отбелязва своя празник. Той е свързан с датата на която през 1940 г. българската армия влиза в столицата на Южна Добруджа и градът е освободен от румънска власт. След края на Балканските войни по силата на..

публикувано на 25.09.21 в 11:08

Експедиция ще разгадава тайните на каменните мостове в Родопите

Здраво стъпили с каменните си нозе, но с извисена над стелещите се води снага, каменните мостове в Родопите другаруват с времето. А то, щом се умори да смята мигове и вечности, присяда върху някой скален къс и слуша истории сред шумоленето..

публикувано на 21.09.21 в 09:05

Почита се паметта на Светите София, Вяра, Надежда и Любов

На 17 септември църквата се прекланя пред Светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов. Отдава се почит на добродетелите, които ни крепят – мъдростта, вярата, надеждата и любовта. Мъдростта знае, вижда и помага. Тя черпи силата си от..

публикувано на 17.09.21 в 10:05