Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България като "лятна дестинация" за българчетата, родени в чужбина

Виолета Игън и Никол Ганчева-Контрерас пред бюста на Сирак Скитник в Българското национално радио
Снимка: Красимир Мартинов

За много от българчетата, родени зад граница, от години България се е превърнала в „лятна дестинация“. Те посещават родината на родителите си основно през лятото, по време на ваканция. 

Виолета Игън и Никол Ганчева-Контрерас са две такива деца. Те са от Ню Йорк. Познават се от школата за български народни танци към местното неделно училище „Христо Ботев“. 

По време на престоя си у нас, двете посетиха различни забележителности в София и в страната, бяха на гости и на Българското национално радио, където разгледаха студийните комплекси и си направиха снимки като радио водещи.


Виолета Игън е на 16 години и всяко лято сама или със семейството си идва в България. Отсяда в Пловдив, откъдето е майка ѝ. 

Тази година е пътувала сама, но твърди, че дългият презокеански полет до България не я притеснява. А кое кътче от родината на майка си обича най-много?

Виолета Игън
„Най-много ми харесва Пловдив, защото майка ми е оттам. Баба ми и дядо ми живеят в Пловдив – казва Виолета, която си има и любимо място в „града на седемте тепета“ – Старият град. Там е много красиво и от него се разкриват прекрасни гледки. За първи път посещавам сега и българската столица София. Разгледах сградата на парламента, катедралата „Св. Александър Невски“, Българското национално радио, където най-много ме впечатлиха стаите за запис (студиата). Когато съм в България имам възможност спокойно да излизам сама, да се разхождам, всичко е наблизо. Докато в Америка – там, където аз живея, разстоянията са много големи и без кола е почти невъзможно да се придвижиш.“

Приятелката на Виолета – Никол Ганчева-Контрерас – вече се дипломира и наесен ще бъде студентка в Бостън. Последно е била в България преди три години. 

За съжаление, не е успяла да изгради приятелства в родината на майка си, но затова пък в София очаква приятел от Америка.  

Никол Ганчева-Контрерас
„Тук нямам приятели. Обикновено, когато съм в България, се виждам с приятели от Щатите, които също като мен са дошли за лятото тук. Сега очаквам за няколко дена да дойде една приятелка от Америка. Тя е с ирландски произход. Беше много ентусиазирана, когато я поканих да дойде. Не е била тук никога. Затова ще ѝ покажа София, ще отидем заедно до Пловдив и ще разгледаме други интересни места. Смятам, че ще ѝ хареса, защото аз съм ѝ разказвала много пъти за България. Тя знае, че уча и в българско училище, че ходя на народни танци и вярвам, че ще остане впечатлена.“

И на Никол, и на Виолета, след завръщането им в САЩ, предстои подготовка за новата учебна година. Никол отива в университет в Бостън, където ще изучава инженерни науки, а Виолета от 1 септември продължава с училището, като всяка неделя ще поддържа българския си език и познанията си за България и в неделното българско училище „Христо Ботев“. 

Пожелаваме им успех.

Снимки: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57