Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Недоволство от скъпия ток за промишлеността

Снимка: БГНЕС

Цените на електроенергията в България превишават тези в основните експортни пазари за българска индустрия – Германия, Италия, Франция, Австрия – с над 50%. Това се казва в писмо на Асоциация на организациите на българските работодатели до премиера. Индустриалците готовят национални протести, ако правителството не вземе мерки срещу създавания изкуствен дефицит за поддържането на високи цени. Посочва се, че български основни енергомощности са натоварени едва 25%, а в същото време се изнася ток в чужбина.

„Ситуацията се задълбочи негативно и придоби обем, който влошава драматично конкурентните позиции на общоевропейския пазар, което е недопустимо и безотговорно поведение на компетентните институции“, се казва в писмото.

Още от категорията

Франс Тимерманс

Тимерманс: Първото плащане по Плана за възстановяване най-рано в началото на 2022 г.

Изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс увери в интервю за БНР, че институцията ще работи усилено върху българския План за възстановяване и устойчивост, но не се ангажира дали първото авансово плащане може да стане преди..

публикувано на 16.10.21 в 09:48

Ръстът на цените изпреварва доходите – какви мерки са нужни и за какво да внимаваме?

Цените на храните, услугите, горивата растат с изпреварващ темп спрямо повишението на работната заплата, показва експресно проучване на КНСБ. От началото на годината природният газ е поскъпнал със 158%, увеличението на тока е с 4,4% и на парното с..

публикувано на 14.10.21 в 10:58

Винопроизводителите се радват на благодатна година с натежали бъчви в избите

Сухото лято и дъждовната пролет осигуриха на лозарите хубаво грозде, което скоро ще е в бъчвите, но ценителите на виното ще трябва да почакат, защото на пазара то ще се появи едва през пролетта на следващата година, а за червените сортове ще..

публикувано на 12.10.21 в 12:35