Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Екстремен риск от пожари поне до 15 август

На 5 август в общините Петрич, Сандански и Кресна е обявен ден на траур в памет на загиналите двама лесничеи в пожар край санданското село Петрово.

След разрастването на пожарите в страната правителството нареди пекратяването на всички дейности за почистване на земеделски площи.

Разпределена на териториален принцип армията участва в потушаване на пожарите с хора и техника. Най-важното е да запазим човешкия живот, каза служебният премиер Стефан Янев.

Сателитните прогнози показват, че Централна и Югозападна България до 15 август остава под екстремен риск от пожар. Останалата част от страната е в по-ниската оранжева зона на опасност, каза главен комисар Николай Николов.

От 4 август български пожарникари с 5 машини участват в гасенето на пожарите край град Пехчево в Северна Македония.


Още от категорията

Времето в четвъртък – сутринта облачно, следобед - слънчево

Времето в страната е предимно облачно, на места, главно в Източна и Южна България се очакват превалявания от дъжд, които до полунощ в повечето райони ще спрат. Максимални температури - между 15° и 20°. През следващото денонощие ще има променлива..

публикувано на 22.09.21 в 17:15

Излезе български буквар за деца-билингви

"Четем с Ася и Явор" е името на първия буквар за ученици с различен от българския майчин езики за такива, които имат затруднения с четенето в началното училище. Букварът е подходящ за български деца, които растат в чужбина и имат по-малко досег с българския..

публикувано на 22.09.21 в 17:07

Румен Радев: Предците ни избраха заедно да градят съдбата си на свободни хора

Велико Търново днес е център на тържествата за 113-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България . Празникът започна с отслужването на литургия от Великотърновския митрополит Григорий в храма „Св. 40 мъченици“. В крепостта „Царевец“ се..

публикувано на 22.09.21 в 13:04