Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фестивалът "Дни на предците - Плиска 2021" ни пренася в Средновековна България

4
Снимка: Мая Арсова

Националният историко-археологически резерват „Плиска” ще бъде арена за разгръщане на Деветия средновековен събор - фестивал "Дни на предците - Плиска 2021". Той представя българското средновековие от 7 до 14 век и е сред най-значимите исторически възстановки в страната. Мястото на провеждането му не е случайно - археологическият резерват „Плиска“ съхранява спомена за първата българска столица, която по времето от основаването на българската държава през 681 г. е един от най-богатите градове в Европа, отличаващ се със забележителна архитектура.

Фестивалът, който ни връща към тази епоха, ще се проведе на 7 и 8 август и се очаква да събере над 200 участници от България и чужбина, които ще демонстрират бита, културата и традициите от този период на историята.

„Ще има повече участници от други години. Те са от страната и от чужбина, разбира се по-близки дестинации като Румъния, тъй като пандемичната обстановка в цяла Европа не позволява да участват други групи“, уточни пред БНР- Варна Жасмин Първанов, председател на варненското „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“, което е един от организаторите на събитието от самото начало.

Жасмин Първанов

Основната цел на това събора е пресъздаването на историята, такава, каквато достига до нас чрез проучванията ни, каза още Жасмин Първанов:

„Зрителят ще може да беседва с всеки участник, от когото да научи подробности за периода, да пробва ризница, сабя или броня, да влезе в юрта, шатра или навес - и всичко това създава впечатление за епохата. Демонстрациите всъщност показват докъде всеки един участник е стигнал по отношение на изследванията си върху историческата епоха, чрез възстановката може да демонстрира доколко е възстановил дадени действия, които ще пренесат зрителя на едно друго място.“

Събитието ще започне с научна конференция на тема „1340 г. от създаването на българската държава и 1300 г. от кончината на Кан Тервел - Спасителят на Европа“.

Освен представяне на средновековни облекла, оръжия, вещи от бита, ще има бойни демонстрации от земя и от кон, представяне на ранносредновековна музика, дегустация на средновековна кухня.

За децата и младежите са предвидени обучения в средновековни бойни умения, стрелба с лък и бой с меч. Ще се проведе турнир по стрелба с традиционен лък и други средновековни игри.

Редактор: Елена Каркаланова

Снимки: Мая Арсова и avitohol.org

Галерия

Още от категорията

Проф. Николай Овчаров

Сребърен пръстен-убиец е една от ценните находки на Мисионис

Повече от 150 години е просъществувал късноантичният град Мисионис край Търговище, един от шестте големи археологически обекта в страната ни. Основание за твърдението на историците са множеството находки от различни периоди и с различна историческа и..

публикувано на 17.10.21 в 11:05

Българските летци честват професионалния си празник на 16 октомври

Изключително бойно постижение на български летци дава повод 16 октомври да бъде обявен за Ден на авиацията и на Българските военновъздушни сили. На този ден през 1912 г, няколко дни след избухването на Балканската война, пилотът Радул Милков, командир на..

публикувано на 16.10.21 в 10:05

Балшанската „Св. Параскева“ засиява след сто години чрез майсторските ръце на руска художничка

Елена Адамова е художник от Санкт Петербург, за която зографството е същността на духовния ѝ път.  В България я довежда любовта към българин, станал неин съпруг преди 41 години. Започва да рисува икони в началото на 80-те, първоначално за приятели, а..

публикувано на 14.10.21 в 09:10