Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Горещо лято и на имотния пазар край морето

Купувачите са основно българи, в редки случаи има и чужденци от ЕС

Снимка: burgas.bg

80% от купувачите на ваканционни имоти по Черноморието са българи, показват данните на специалисти от голяма строително-инвестиционна компания в областта на ваканционните селища. „Ограниченията за пътуване заради коронавируса и неясната икономическа обстановка подтикнаха много хора, които се колебаеха, да предприемат действия и да сключат сделка. Цените на ваканционните имоти поддържат стабилни нива, за разлика от градските имоти в страната, при които ръстът в цените не спира дори и през последната година“ – отбелязват анализатори. На практика, ако човек търси вложение на спестяванията си, то жилището на морето е по-изгоден вариант спрямо малък апартамент в града.

„Наблюдава се бум на имотните сделки в Созопол, Несебър и Поморие“ - казва Диана Иванова, управител на агенция за недвижими имоти в Бургас. В интервю за регионалната радиостанция на БНР тя потвърждава, че интересът е насочен към ваканционния сектор, където инвестицията се прави с цел имотът да бъде ползван за почивка целогодишно. „Предлаганите на пазара жилища в Созопол, вече са намерили купувач“ – казва Диана Иванова:

„Доста горещо е това лято и на пазара на недвижими имоти, както за цените, така и за сделките. Има голяма активност не само на пазара на градски имоти в Бургас. Търсят се както готови апартаменти, така и всички проекти, които са в етап на строителство. Това потвърждават и от нотариалните кантори в курортните ни градове, и при тях има голям ръст на имотни сделки. При определянето на цените на жилищата има значение дали апартаментът и сградата са готови, ако е ново строителство. От значение е и в какъв район са. За ваканционни имоти от затворен тип в комплекс е важно нивото на цените за поддръжка, обслужване и управление на имота.“

Според брокерите е трудно да се говори за цените на имотите в района – те варират в широк диапазон, но най-много се котират тези, в границите на 800 до 1200 евро за квадратен метър. „Има и сделки на по-високи цени, както и на по-ниски. Малки апартаменти в не особено добре поддържани комплекси се продават на изгодни цени и това провокира купувачите“- казва Диана Иванова пред БНР-Бургас:

„Това, което предпочитат клиентите е апартаментът да е завършен и да е с обзавеждане. Сега се продават апартаменти от вторичен пазар, но също и ново строителство и в процес на изграждане. Инвеститорите имат опита през годините, че търсенето е на завършени имоти, затова предлагат и такава опция.“

Клиентите на ваканционни имоти най-често са наши сънародници, които искат да инвестират парите си, а има и такива, които работят в чужбина. „Те обръщат сериозно внимание на родината си и това, да инвестират в нея. Така че купувачите ни са  основно българи, в редки случаи има и чужденци от ЕС. Руснаците в момента са по-скоро в позицията на продавачи“ – казва Диана Иванова.

Съставил: Гергана Манчева /По интервю на Свобода Атанасова, БНР- Бургас/

Още от категорията

Зелените сертификати и бизнеса в България

Изтече отсрочката, която здравното министерство даде в края на миналата седмица за набавяне на зелен сертификат. От днес без този документ ще се влиза само в хранителните магазини, банките, аптеките, държавните институции и на посещение при лекар. За..

публикувано на 25.10.21 в 11:36

БНБ понижи прогнозата си за ръста на БВП през 2021 г.

Българската народна банка (БНБ) понижи с 0,2% макроикономическата прогноза за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) и смята, че в края на 2021 г. той ще е 3,9%. „Отлагане изпълнението на финансирани с национални средства инфраструктурни проекти,..

публикувано на 22.10.21 в 13:27
Министърът на транспорта Христо Алексиев

България пое председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта Христо Алексиев прие от името на България, мандатното председателство на инициативата ТРАСЕКА за развитие на международния транспортен коридор Европа - Кавказ - Азия.  „Основните ни приоритети са премахването на..

публикувано на 21.10.21 в 18:56