Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН: Няма да предлагаме кабинет, отиваме към избори

| обновено на 10.08.21 в 16:24
Слави Трифонов
Снимка: БГНЕС

ИТН няма да предлага проектокабинета си за гласуване в пленарна зала утре. Това обяви лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов в ефира на неговата телевизия "Седем осми" и във Фейсбук. Трифонов припомни, че  вече са заявили, че ще постъпят така, ако не получат подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме". 

"Направихме всичко възможно и всички компромиси, жестове към така наречените "партии на протеста", за да подкрепят правителство на "Има такъв народ" като първа политическа сила! Не се случи заради поведението и в крайна сметка предателството на "Демократична България" и "Изправи се, БГ! Ние идваме"", каза Трифонов.

Той посочи, че това означава, че се отива към нови избори, тъй като ИТН като първа политическа сила в сегашния парламент няма  да подкрепи нито партиите на статуквото за следващ кабинет, нито "Демократична България", нито "Изправи се БГ! Ние идваме!".

По повод съобщението на Трифонов от президентството излязоха с кратък коментар до медиите, в който се посочва: "С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза".

Според конституционалисти не Слави Трифонов трябва да обяви, че няма да има гласуване на правителството на ИТН, а този, на чието име е издаден Указ за съставяне на правителство. Трябва да има или гласуване в зала, за да бъде довършен този мандат, или да има изрично заявяване от парламентарната трибуна на кандидата за министър-председател, че ИТН се отказва от мандата и той да се смята за неуспешно реализиран.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35