Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Прогнози за 30% по-добра реколта на гроздето в сравнение с миналата година

Родното лозарство е в тежко състояние заради ниските изкупни цени, алармират производители

Снимка: lozari.bg

Наесен се очаква реколтата от грозде да нарасне с 20-30% в сравнение с миналогодишната, прогнозира пред БНР Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното. В момента земеделците се молят единствено за дъжд, за да се оправдаят надеждите им за добра година след спада през пандемичната 2020-а.

Лозарският сектор не е пострадал от зимни измръзвания и това е една от причините да се очаква много по-добра реколта в количествено и качествено отношение. През м.г. предприятията ни са прибрали и преработили 120 760 тона грозде, от което са получили 83 млн. литра вино.

Красимир Коев
„Който е отгледал гроздето си в добро състояние, без напукани зърна и с висока захарност, винаги ще вземе добра цена – заявява Красимир Коев. – Стопаните полагат максималните усилия да опасят лозовите си масиви. Така когато бяха градушките и проливните валежи, те пръскаха лозята, за да не се развият болести, а сега поливат заради екстремните жеги от последните две седмици. Сушата обаче вече дава и поражения, например в Югозападна България, където някои от чепките, върху които се държи самият грозд, започнаха да съхнат заради сухото време и високите температури. ”


Лозята, от които се очаква да се роди гроздето, са разположени на 60 162 хектара. Тазгодишната реколта вино ще бъда пласирана на традиционните пазари преди избухването на Covid-19 с изключение на китайския.

„Наблюдава се интензитет на поръчките за единайсет африкански държави – добавя Красимир Коев. – Русия също има заявки за български вина. Разбира се, най-голямото количество е предназначено за страните от Централна и Западна Европа. През 2020 г. сме изнесли над  47 млн. литра вино при 64 милиона през предходната година, но това е обяснимо заради настъпилата епидемия. До началото й страната ни беше в изключетелен подем, включително по отношение на пласирането на виното на едро в по-високите ценови сегменти – в интервала между 4 и 7 евро.”

И докато очакваме тазгодишните надежди относно лозаро-винарския ни сектор да се превърнат в добри новини, от новоучреденото Сдружение на българските лозари поискаха подкрепа от държавата.

Д-р Петьо Бошнаков
„Тежка е ситуацията на българското лозарство – категоричен е председателят на сдружението д-р Петьо Бошнаков в интервю за БНР-„Хоризонт“. – Изпитваме трудности при реализацията на продукцията и ниските изкупни цени, при производството и липсата на възможност за закупуване на земеделска техника чрез европейски помощи. Имаме достъп до една-единствена програма на Европейския съюз, но парите са крайно недостатъчни и се отнасят по-скоро до инвестиции, но не и за текущо производство. Същевременно преките разходи за отглеждането на културата скочиха драстично през последните години, а имаме почти двоен спад на изкупната му цена. Реално работим на загуба.”


Лозарите заявяват още, че се надяват в следващите няколко години с новия програмен период да се обърне сериозно внимание на сектора, тъй като е традиционно български и заслужава отново да заеме най-достойно място. Междувременно призовават браншът да се изчисти от сивите практики, каквито са например продажбите на нерегламентирано грозде и вино. Очакват и законодателни промени, идеи за които могат да бъдат почерпени от бъдещата стратегия за развитие на сектора на Сдружението на българските лозари.

Съставил: Диана Цанкова (по интервюта на Евелина Стоянова и Снежана Иванова, БНР-„Хоризонт“)

Снимки: БГНЕС, Ани Петрова, lozari.bg

Още от категорията

Франс Тимерманс

Тимерманс: Първото плащане по Плана за възстановяване най-рано в началото на 2022 г.

Изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс увери в интервю за БНР, че институцията ще работи усилено върху българския План за възстановяване и устойчивост, но не се ангажира дали първото авансово плащане може да стане преди..

публикувано на 16.10.21 в 09:48

Ръстът на цените изпреварва доходите – какви мерки са нужни и за какво да внимаваме?

Цените на храните, услугите, горивата растат с изпреварващ темп спрямо повишението на работната заплата, показва експресно проучване на КНСБ. От началото на годината природният газ е поскъпнал със 158%, увеличението на тока е с 4,4% и на парното с..

публикувано на 14.10.21 в 10:58

Винопроизводителите се радват на благодатна година с натежали бъчви в избите

Сухото лято и дъждовната пролет осигуриха на лозарите хубаво грозде, което скоро ще е в бъчвите, но ценителите на виното ще трябва да почакат, защото на пазара то ще се появи едва през пролетта на следващата година, а за червените сортове ще..

публикувано на 12.10.21 в 12:35