Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градски хора от България и чужбина откриват своя рай в крайморското село Рогачево

Снимка: Радио Варна

Повечето малки селища у нас не могат да се похвалят с много жители и хубави, добре поддържани сгради, обитавани от заможни стопани. Това обаче не важи за село Рогачево, община Балчик, чиято близост до града и изглед към морето са го превърнали в привлекателно място за заселници от близо и далеч.

През последните години в Рогачево са закупили имоти както хора от големите градове, така и чужденци. През лятото освен новодомци тук идват и много туристи – от съседна Румъния, но също англичани, ирландци, руснаци. Местните жители са приятелски настроени към всички „придошли“ и бързо ги приемат в общността си. Малко са възрастните хора в село Рогачево, но все още ги има, разказва кметският наместник Илияна Димитрова. По думите ѝ, в селото постоянно живеят около 150 души, но през летния период хората се увеличават многократно. Над 20 са националностите на хората в Рогачево, споделя още Илияна Димитрова пред репортера на БНР-Варна Нина Милошевич.

Диляна Ганевска е млада жена от Варна, която доскоро е работила в столицата, но през миналата година се е преселила със семейството си в селото край морето. Привличат я чистият въздух и спокойствието, благоприятни и за отглеждането на деца.

Решихме, че щом ще се работи от вкъщи, по-добре е да бъде сред природата и близо до морето – разказва тя. – А и проблемът с детските градини в София е добре известен, докато тук в по-голямото село Оброчище нямаше проблеми да запишем детето си. Разбира се, животът на село има и минуси – пътят до града се нуждае от спешен ремонт, транспортът също не е уреден. Иначе наоколо има туристически комплекси, а в селото - къщи за гости. Срещат се много англичани, които са си устроили дом тук целогодишно.”

Повечето от новите заселници в Рогачево, подобно на Диляна Геновска, са дошли, за да осигурят незабравимо детство на наследниците си. Затова и по улиците играят много деца.

Пандемията отвори очите на хората, че в малките населени места е по-спокойно, по-уютно, по-чисто – казва още Диляна. – Много хора искат да си купят някакъв имот и тъй като по Южното Черноморие няма места, се преориентираха на север.”

За засилен интерес сред българи и чужденци към крайморското село разказва и Павлина Бонар, която също е сред новопридошлите. Тя е живяла 20 г. в Швейцария, но след пенсионирането на швейцарския си съпруг без колебание се пренася в Рогачево.

Съвсем различно е, чувстваме се свободно – заявява Павлина. – Тук могат да се правят много неща, а и морето и гората са наблизо. Ние вече не излизаме от Рогачево, макар че преди пътувахме до Швейцария. През зимата си имаме камина, червено вино, докато през лятото се занимаваме с градината и ходим всеки ден на плаж. За разлика от чужбина, където вали непрекъснато, тук каквото засадим в градината, расте и дава плод. Наши съседи са едно голямо семейство от Ирландия, но има и руснаци, англичани, французи.”

Други пък са привлечени в Рогачево заради повечето платежоспособни клиенти тук. Светослава Ганева е преместила своя градински център в селото, за да съветва новодомците кои цветя и дървета са най-подходящи за отглеждане в градините им.

„Тази година покрай пандемията всеки идва и иска нещо да прави – нещо да засади, дори само в саксия – казва Светослава. –  Поляци, сърби, италианци, французи – повечето са си купули къщи тук и се опитват да отглеждат в дворовете си маслини, банани и други екзотични видове. Климатът се промени и вече предлагаме много зимоустойчиви дървета.“

Съставил: Гергана Манчева /по интервюта на Нина Милошевич, БНР- Варна

Снимки: БНР-Варна



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00

Пожарите в страната са близо 200 на денонощие

От началото на месеца произшествията с пожари са почти по 200 на денонощие. По думите на главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", тенденцията на увеличаване на инцидентите..

публикувано на 25.06.24 в 16:22