Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градски хора от България и чужбина откриват своя рай в крайморското село Рогачево

Снимка: Радио Варна

Повечето малки селища у нас не могат да се похвалят с много жители и хубави, добре поддържани сгради, обитавани от заможни стопани. Това обаче не важи за село Рогачево, община Балчик, чиято близост до града и изглед към морето са го превърнали в привлекателно място за заселници от близо и далеч.

През последните години в Рогачево са закупили имоти както хора от големите градове, така и чужденци. През лятото освен новодомци тук идват и много туристи – от съседна Румъния, но също англичани, ирландци, руснаци. Местните жители са приятелски настроени към всички „придошли“ и бързо ги приемат в общността си. Малко са възрастните хора в село Рогачево, но все още ги има, разказва кметският наместник Илияна Димитрова. По думите ѝ, в селото постоянно живеят около 150 души, но през летния период хората се увеличават многократно. Над 20 са националностите на хората в Рогачево, споделя още Илияна Димитрова пред репортера на БНР-Варна Нина Милошевич.

Диляна Ганевска е млада жена от Варна, която доскоро е работила в столицата, но през миналата година се е преселила със семейството си в селото край морето. Привличат я чистият въздух и спокойствието, благоприятни и за отглеждането на деца.

Решихме, че щом ще се работи от вкъщи, по-добре е да бъде сред природата и близо до морето – разказва тя. – А и проблемът с детските градини в София е добре известен, докато тук в по-голямото село Оброчище нямаше проблеми да запишем детето си. Разбира се, животът на село има и минуси – пътят до града се нуждае от спешен ремонт, транспортът също не е уреден. Иначе наоколо има туристически комплекси, а в селото - къщи за гости. Срещат се много англичани, които са си устроили дом тук целогодишно.”

Повечето от новите заселници в Рогачево, подобно на Диляна Геновска, са дошли, за да осигурят незабравимо детство на наследниците си. Затова и по улиците играят много деца.

Пандемията отвори очите на хората, че в малките населени места е по-спокойно, по-уютно, по-чисто – казва още Диляна. – Много хора искат да си купят някакъв имот и тъй като по Южното Черноморие няма места, се преориентираха на север.”

За засилен интерес сред българи и чужденци към крайморското село разказва и Павлина Бонар, която също е сред новопридошлите. Тя е живяла 20 г. в Швейцария, но след пенсионирането на швейцарския си съпруг без колебание се пренася в Рогачево.

Съвсем различно е, чувстваме се свободно – заявява Павлина. – Тук могат да се правят много неща, а и морето и гората са наблизо. Ние вече не излизаме от Рогачево, макар че преди пътувахме до Швейцария. През зимата си имаме камина, червено вино, докато през лятото се занимаваме с градината и ходим всеки ден на плаж. За разлика от чужбина, където вали непрекъснато, тук каквото засадим в градината, расте и дава плод. Наши съседи са едно голямо семейство от Ирландия, но има и руснаци, англичани, французи.”

Други пък са привлечени в Рогачево заради повечето платежоспособни клиенти тук. Светослава Ганева е преместила своя градински център в селото, за да съветва новодомците кои цветя и дървета са най-подходящи за отглеждане в градините им.

„Тази година покрай пандемията всеки идва и иска нещо да прави – нещо да засади, дори само в саксия – казва Светослава. –  Поляци, сърби, италианци, французи – повечето са си купули къщи тук и се опитват да отглеждат в дворовете си маслини, банани и други екзотични видове. Климатът се промени и вече предлагаме много зимоустойчиви дървета.“

Съставил: Гергана Манчева /по интервюта на Нина Милошевич, БНР- Варна

Снимки: БНР-Варна



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Банско открива летния туристически сезон

Отдих, далече от тълпите в летните курорти, разходки в планината, възможности за преходи пеша или с електрически велосипеди – всичко това очаква туристите от днес в Банско. Курортът в Пирин планина ще изненада постителите си през лятото с много..

публикувано на 29.06.24 в 09:51

Фестивал на драконовите лодки в езерото Панчарево край София

На 29 и 30 юни езерото в Панчарево край София е домакин на Фестивала на драконовите лодки. През двата дни на гребната база ще се провеждат състезания с драконови лодки, които всеки може да наблюдава. Фестивалът с вход свободен..

публикувано на 29.06.24 в 09:05