Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът не може да излъчи правителство с мандата на ИТН

Снимка: БГНЕС

На 12 август парламентът ще гласува казуса с оттеглянето на кандидат-премиера от партия „Има такъв народ“ Пламен Николов. Това реши извънредният председателски съвет при парламентарния председател Ива Митева. Гласуването в пленарна зала ще е първа точка в дневния ред. На заседанието Емилия Друмева – юридически секретар на президента е изразила становището, че именно парламентът трябва да се произнесе.Следва да има задължително акт на парламента, за да изрази волята на народните представители в парламентарната република. След това по конституционната процедура, президентът ще може да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

По рано днес, в парламентарна декларация партия „Има такъв народ“ (ИТН) обвини представителите на партиите на протеста – „Демократична България“ , „Изправи се БГ!, Ние идваме!“, а също и БСП в лицемерие, липса на парламентаризъм и амбиции за постове при воденето на преговори за съставяне на правителство с мандата на ИТН.

Кабинет с хоризонт 6 месеца за справяне с новата вълна на коронавирус, предложи от парламентарната трибуна лидерът на социалиститеКорнелия Нинова. Тя призова за разум и диалог в реализиранетона третия мандат за съставяне на правителство, за който БСП има готовност.

От името на „Изправи се БГ!, Ние идваме!“ Мая Манолова също заяви, че коалицията им ще положи всички усилия за съставяне на кабинет с третия мандат, при когото и да отиде той.

Здравната и икономическата криза няма как да бъдат решени с анти-ДПС реторика, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и посочи, че са очаквали повече диалогичност и визия за реформи след последните парламентарни избори.

Политическа криза е на път да прерасне в конституционна, предупреди председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

ГЕРБ ще върне втория проучвателен мандат, но ще представи състав на проектоправителство.

Когато ГЕРБ получи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента, партията отново ще предложи за кандидат премиер Даниел Митов. Това обяви лидерът на формацията Бойко Борисов след заседание на изпълнителната комисия на партията. Той уточни: „Ако дойде нашият ред, ще предложим за министър-председател Даниел Митов и пред президенството ще предложим състав на кабинет, за да могат хората да видят и сравнят, и веднага ще върнем мандата така, както сме заявили“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30