Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на солта край Атанасовското езеро

Снимка: архив

Атанасовско езеро отбелязва 41 години от създаването си с Панаир на солта, който популяризира натуралните продукти от солената лагуна и езерото. Гостите на Панаира ще се запознаят с различните видове черноморска сол и пътя ѝ до нашата трапеза. Ще бъдат представени и козметични продукти с луга и черноморска лиманна кал, занаятчийски шоколад с цвете на солта и др. Любителите на домашната кухня ще видят как се правят летни туршии само със сол и зеленчуци. За малчуганите са предвидени занимания, свързани с изследването на солеността на водата, наблюдение на солните кристали и солничното раче. Арт работилница ще представя техниките за рисуване със сол.

И тази година Влакчето на солта ще превозва безплатно посетителите от басейните с луга и кал до музейчето на Атанасовско езеро, солта и птиците „симБиотично“, за да могат желаещите да се повозят и да се насладят на традиционния транспорт през и около езерото. Специално за рождения ден на резерват Атанасовско езеро е осигурена традиционна голяма торта, поканени са и любими артисти и музикални изпълнители, които да представят своите произведения.

Редактор: Дарина Григорова






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пол Камерън от Лондон

Летище Бургас посрещна едномилионния си пътник

Пол Камерън от Лондон се оказа едномилионният пътник за 2024 г. на Летище Бургас, а кацането му се превърна в истински празник, съобщи БНТ. Той и съпругата му Синди пристигнаха с чартърен полет от Летище Гетуик и бяха посрещнати още на пистата с..

публикувано на 07.08.24 в 18:35

Тараклийският университет вече е част от русенския "Ангел Кънчев"

След подписано споразумение между правителствата на България и Молдова, държавният университет в град Тараклия става структура на Русенския университет "Ангел Кънчев", съобщи пресцентърът на  Министерския съвет. Чрез спогодбата се дава възможност..

публикувано на 07.08.24 в 17:17

Рекордните над 38 000 хектара са изпепелени в страната от летните пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна в ЕС от началото на 2024 г., след Кипър. Това обяви във фейсбук представителството на Еврокомисията в София. Данните са от Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS)...

публикувано на 07.08.24 в 14:44