Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Турският президент е готов да преговаря с талибаните


В телевизионно интервю пред телевизия CNN Türk президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че може да се срещне с лидера на талибаните като част от усилията за прекратяване на боевете в Афганистан. „Последните събития са наистина обезпокоителни”, каза Ердоган, цитиран от БГНЕС. В телефонен разговор с афганския си колега Ашраф Гани той потвърди готовността на Турция да продължи да подкрепя мирния процес в Афганистан.

Два пъти повече мигранти са навлезли в ЕС през Западните Балкани


Двойно, до 22 600, са се увеличили незаконно влезлите мигранти в ЕС през Западните Балкани за тази година, отчита граничната агенция на общността „ФРОНТЕКС“, цитирана от БНТ. Мигрантите са предимно от Сирия и Афганистан. Само за юли ръстът е със 67% спрямо същия период на 2020 г. ЕС не е готов да се справи с повторението на миграционната криза от 2015 г. и трябва да се опита да попречи на хората да бягат от нарастващия конфликт в Афганистан. Това заяви гръцкият министър на миграцията Нотис Митарачи. Той подчерта, че блокът трябва да предложи повече подкрепа на Турция. Според Митарачи депортирането на неуспели лица, търсещи убежище, трябва да продължи, тъй като прекратяването на такова връщане би насърчило повече хора да се насочват към Европа.

Гърция преживява най-голямото екологично бедствие от десетилетия


Стотици пожарникари продължават битката с огъня в опустошени от пожарите райони на Гърция. Страната е арена на „най-голямата екологична катастрофа от десетилетия”, заяви премиерът на страната Кириакос Мицотакис. Дъжд, изсипал се след две седмици на огнени опустошения донесе известно облекчение и Мицотакис заяви, че вече може да има по-голям оптимизъм за справяне с кризата. Горещата вълна в Гърция разпали пожари, унищожили над 100 000 хектара гори и земеделски земи, което е най-високият показател за щети в страната от 2007 г., съобщи Европейската информационна система за горските пожари, цитирана от БГНЕС. Вследствие на катаклизмите няколко души загинаха, стотици останаха без дом, хиляди бяха принудени да се евакуират.

Турция в огън и вода


През последните две седмици при пожари вследствие на високите температури в Турция са загинали минимум осем души. Борбата с огъня е съсредоточена основно в провинциите Мугла и Бурдур. В същото време наводнения в резултат на необичайно обилни дъждове заляха северното черноморско крайбрежие на страната, раниха хора, разрушиха къщи, мостове и пътища, има и загинали, предаде Евронюз. Наложила се е евакуацията на голяма болница, като спасителите са транспортирали болните с гумени лодки по наводнена улица, показват кадрите, публикувани от местните власти в Twitter. Жители от наводнените селища са били принудени да се качат на покривите на домовете си, откъдето са евакуирани с хеликоптер.

Кипър инвестира в прехода към кръгова икономика


90 милиона евро ще инвестира Кипър в програми и проекти, които да улеснят прехода на страната към кръгова икономика, реши правителството с одобрения Национален план за действие. Целта е Кипър по-бързо да премине към по-ефективния „зелен”, кръгов модел на икономика, обясни при представянето на плана министърът на промишлеността и енергетиката Наташа Пилиду. Тя подчерта, че този подход ще направи кипърския бизнес по-конкурентен и жизнеспособен. Използване на възобновяеми ресурси и оползотворяване на суровините, за да се намалят до минимум загубите в производството, е една от основните поставени цели. Планът предвижда стимули и субсидии за бизнеса за прилагане на кръговия модел.

Сръбски телекомуникационен оператор стъпва на македонския пазар


Сръбската компания „Телеком“ създава дъщерна компания в Северна Македония под името „Мтел“, заяви генералният ѝ директор Владимир Лучич, цитиран от БГНЕС. Очаква се новата компания да стартира работа след месец, първоначално с предлагането на сателитна телевизия, а до края на годината и с мобилни телефонни услуги и оптичен интернет. Компанията вече има дъщерни фирми в Черна гора и в Босна и Херцеговина. Мажоритарен собственик в инвеститора е държавата с 58,11% дялово участие.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, cnnturk.com, epthinktank.eu, dailysabah.com, mts.rs, архив

Още от категорията

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03