Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: europarl.europa.eu

България се намира на прага на четвърта поред голяма епидемична вълна. Очаква се страната ни да прекрачи в "оранжевата зона" на разпространение на заразата. „Това е второто ниво на опасност, свързано с брой на новите случаи над 100 на 100 хил. на база 14-дневна заболеваемост“, обясни здравният министър д-р Стойчо Кацаров.
Динамичната ситуация по отношение на Covid-19, рефлектира върху режима за влизане на гражданите от България и от други страни на тяхна територия. Вижте каква е ситуацията:

Испания вече иска отрицателен тест за пътуващите към страната българи, считано от 16 август 2021 г.. Мярката не важи за пътниците, идващи от Северозападна България.

При влизане в Испания българските граждани, пристигащи от районите Северен Централен, Североизточен, Югозападен, Югоизточен и Южен Централен, трябва да представят един от следните документи:

Документ за завършена ваксинационна схема срещу Covid-19 /14 дни след поставянето на последната доза/. За завършена ваксинационна схема се приема поставянето на съответен брой дози от ваксини на производители, официално признати от ЕС;

Документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната PCR тест или бърз антигенен тест, проведен до 48 часа преди влизането в страната, считано от вписаната в документа дата на проведеното изследване;

Документ, удостоверяващ преболедуването на Covid-19 валиден от 11-тия ден след направен положителен PCR тест до 180-ия ден;

Дигитален сертификат на ЕС за Covid-19, удостоверяващ едно от горепосочените изисквания.

Остава в сила и попълването на формуляра за санитарен контрол, публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването на Испания, както и получаването на QR код след попълването му.

Припомняме, че децата на възраст под 12 години са освободени от задължението да представят диагностични тестове, но следва да имат попълнен формуляр за санитарен контрол.

Нова Зеландия не смята да отваря границите си за посетители до края на 2021 г. заради коронавируса. Премиерът на островната държава Джасинда Ардърн заяви, че тази стратегия е най-добрият начин населението да се предпази от разпространението на заразата и икономиката да остане отворена. Ардърн подчерта, че основен приоритет до края на 2021 г. е  ваксинирането на цялото население, съобщава БГНЕС.

Нова Зеландия се смята за една от най-успешните държави в света в борбата с пандемията. До момента са били регистрирани едва 26 смъртни случая при население от малко под 5 милиона души.

Премиерът Ардърн заяви, че от началото на следващата година, държавата ще премине към нов индивидуален модел, основан на риска за пътувания без карантина.

Кипър възнамерява да премахне таксите за тестове на чуждестранни туристи, след като хотелиерите от острова настояха властите да отменят задължителното ежеседмично тестване на чужденците. Асоциацията на кипърските хотелиери (PASYXE) вече е подписала споразумение с частна лаборатория. Така, гостите, които ще отседнат в хотелите на асоциацията, ще могат да се явяват на повторни тестове безплатно.

Между 20 и 30 евро струва PCR тестът в Кипър, цената на антигенния тест е 10 евро. Гостите на острова могат свободно да посещават заведенията с т.нар. SafePass срещу отрицателен резултат за коронавирус.

Черна гора уточни правилата за провеждане на безплатни PCR тестове за чуждестранни туристи при напускане на страната, въведени през месец май т.г. Според информационният портал Institut za javno zdravlje Crne Gore, право на безплатни PCR тестове имат само туристите, които са отседнали в хотел или в частно жилище с официална регистрация.

За да се възползвате от безплатните тестове е необходимо 3 дни преди отпътуването ви от Черна гора да изпратите на travel@ijzcg.me – трите си имена, номера на паспорт или лична карта, телефонен номер, име на страната, в която се завръщате, дата и времето на завръщане. С обратно писмо ще бъдете уведомени за мястото, датата и часа за провеждане на теста. Резултатът ще бъде готов в рамките на 24 - 48 часа. Платените PCR  тестове в Черна гора струват 49 евро.

Украйна въведе нови правила за влизане в страната. Считано от 5 август 2021 г., пристигащите чужденци и лица без украинско гражданство подлежат на самоизолация. Те са длъжни да инсталират и активират мобилното приложение на електронната услуга „Вдома“ на Единния държавен уебпортал за електронни услуги. Самоизолацията от 10 дни се прекратява след представянето на отрицателен PCR или антигенен тест за коронавирус.

Гореспоменатите мерки не важат за лица под 18 години, служители на дипломатически представителства и консулски служби на чужди държави, пристигащи за участие в официални спортни състезания или културни събития и други категории.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Захлаждане и дъжд в понеделник

В понеделник над Западна България ще бъде слънчево, докато над източните райони ще има значителна облачност с валежи от дъжд. В следобедните часове над централните части от страната ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места..

публикувано на 28.04.24 в 18:30

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04