Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Калофер отбелязват Празника на дантелата

Снимка: БГНЕС

През почивните дни подбалканският град Калофер пак е домакин на традиционния празник на дантелата. В програмата на творческия център в читалището има множество демонстрации, видеоуроци, концерти и изложби, както и разнообразни културно-музикални изяви. Предвиден е и базар на совалкова дантела, една от  културно - историческите емблеми на града. На сайта, създаден по проекта „Бъдеще за Творчески център на Калоферската дантела“, може да бъде проследен богатият архив, събран от екипа на читалището, който работи и по съставянето на луксозен каталог с 50 знакови модела на калоферска дантела, с подробно историческо проучване за тях.

Още от категорията

Димо Каракехайов

Димо Каракехайов: Традицията на таханджийството, предавана от поколение на поколение

Димо Каракехайов от Ивайловград е трето поколение таханджия. На въпроса на Радио България, защо Ивайловград е единствената област в страната, където се отглежда сусам, 33-годишният предприемач отговори: „Защото Ивайловград е една от най-южните..

публикувано на 23.09.21 в 12:46

Фолклорен ансамбъл „Дикани“ отбелязва първото си десетилетие

Многобройни концерти, престижни награди, хиляди пропътувани километри за изяви у нас и в чужбина, и може би най-важното – огромно богатство от автентични народни песни и колекция от старинни носии… Това е равносметката за пътя, който е извървял..

публикувано на 21.09.21 в 13:35

Да запазим вярата в доброто

Обгърната в тайнственост, Странджанската фолклорна област крие много богатства. Тук до днес се пазят мистичните нестинарски игри, редица старинни обичаи и песни, а в целия район ще откриете свещени места, свързани с тракийската, християнската и др...

публикувано на 08.09.21 в 17:18