Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Старинни обичаи за здраве и предпазване от бедствия

Снимка: архив

Август се развихри в България и освен високите температури, на места над 40 градуса, донесе множество пожари и … нова вълна от разпространение на Covid-19. Поровихме в съкровищницата с публикации на Радио България, за да видим как предците ни са се справяли с катаклизмите в битието си. Нека си припомним два старинни обичая, извършвани от българите в миналото за предпазване от епидемии, градушка, наводнение, пожар и други бедствия.

Ритуалите се правели при пълно мълчание, в потайни доби – след залез и преди първи петли. Повече прочетете в публикацията
„Заораване и провиране през дреха – езически обичаи за предпазване от болести и бедствия“.

Още от категорията

Басарбовският скален манастир е сред най-красивите забележителности в долината на Русенски Лом

Скалният манастир „Св. Димитър Басарбовски“ се намира в скалите край река Русенски Лом в землището на село Басарбово. В наши дни това е единственият действащ скален манастир у нас. Той е функционирал през вековете, заедно с близките скални..

публикувано на 24.10.21 в 08:30

Мандрица – единственото албанско село в България

Мандрица е село в Източните Родопи. Разположено е на десния бряг на Бяла река, на 19 километра южно от Ивайловград, съвсем близо до българо-гръцката граница. Според легендата селото е основано през 1636 г. от трима братя албански християни, които..

публикувано на 23.10.21 в 08:40

Св. Петка Българска почитаме на 14 октомври

Параскева Епиватска, известна у нас като Петка Българска, е сред най-тачените светици от православните в България. Преподобната Параскева е живяла в   Х – Х I век и след кончината на родителите ѝ, които били българи, тя последвала примера на..

публикувано на 14.10.21 в 06:35