Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският панаир на занаятите е факт, но при спазване на противоепидемичните мерки

Крепостта „Баба Вида”
Снимка: БГНЕС

След едногодишна ковид-пауза, Видинският панаир се завръща. Събитието тази година е в дните между 20 и 29 август и по традиция се провежда в бившето военно поделение непосредствено до крепостта „Баба Вида”.

Снимка: Светослав Цветанов

Повече от 120 търговци, занаятчии и производители представят продукцията си всеки ден от 10:00 часа сутринта до 2:00 часа през нощта, а всяка вечер има и музикални концерти на открито. Входът е свободен, като тази година организаторите поставят акцент върху участието на множество изпълнители от балканските ни съседки Сърбия и Румъния, сред които Драгана Миркович, Миле Китич и Индира Радич. За първи път ще бъде организирано и надсвирване на духови оркестри от България и Сърбия. Ще има и съпътстваща програма, в която ще се включат ансамбъл „Дунав”, Градският духов оркестър и самодейни състави от региона.

Видинският панаир води своето начало от преди повече от един век. Първото му издание е било през 1892 година, като идеята е била той да бъде само земеделско и скотовъдско събитие. През 1935 г. е взето решение панаирът да е ежегоден, да започва в края на август и да бъде с продължителност между 7 и 13 дни - нещо, което и до днес се спазва. По онова време събитието било много популярно зад граница и на него идвали много чужденци. След прекъсване от 15 години, след демократичните промени в страната ни, Видинският панаир е възстановен през 2007 г, а от 2013 година мястото на провеждането му е в близост до крепостта „Баба Вида“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30