Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият албум на Koka Mass Jazz – стъпка напред

Снимка: pixabay

Три години след албума Elephunky Trip (2018) на група Koka Mass Jazz, излиза новият The Sixth Finger – поредното предизвикателство за създателя на фюжън фънк формацията, барабаниста Константин Кацарски. Той е автор и аранжор на музиката в The Sixth Finger – девет оригинални джаз пиеси, които преплитат фюжън и компютърни технологии. Известен с безпогрешния си усет за електронна музика, той умело я синтезира с акустични инструменти и брас. Резултатът е съвременно и модерно звучене, в синхрон с предпочитанията на световните звукозаписни компании, с които работи от години.

„The Sixth Finger излиза „под шапката“ на известен канадски лейбъл – разказва Константин. – Започнах работа върху албума преди около година, по време на пандемията. Записите направих в няколко студиа в България, ще бъдат мастерирани от легендарната компания Abbey Road Studios, Англия.

Константин Кацарски

За мен музиката в този албум е доста по-различна от предишните проекти на Koka Mass Jazz и като концепция, и като звук. Това беше стъпка, която отдавна се канех да направя, явно сега дойде времето за това. The Sixth Finger е факт, благодарение на Националния фонд „Култура“, който подкрепи редица колеги в тези трудни за всички времена. Липсата на концерти принуди много артисти на свободна практика да вложат цялата си енергия в студийна работа.“

Сред изпълнителите има няколко нови имена, с които досега Константин не е имал възможност да работи. Сред тях е певицата Десислава Андонова, добре позната от групите Phuture Shock, Sentimental Swingers, както и от нейните авторски проекти. Друг нов глас е Фунми Хърмън (САЩ), която допринася за лиричните нотки в албума със своя богат, мелодичен тембър. Третата певица е Тифани Блу (САЩ), която участва и в предишния албум на Koka Mass Jazz. Благодарение на съвременните технологии, записите с чуждестранните певици са осъществени в реално време, но от различни точки на света, съобразявайки се само с часовата разлика, без компромиси с качеството. В албума участват също вокалистите Лъчо Кацарски и Кристина Кокорска, Георги Янев – китара, Димитър Льолев – саксофон, Мартин Ташев – тромпет, Владислав Мичев – тромбон, Спас Кацарски – бас, Евден Димитров – бас и Васил Хаджигрудев – контрабас. С повечето от тях Косьо Кацарски си сътрудничи от години. Споделя, че сега е много щастлив отново да са заедно в този проект, който се очаква да излезе на музикалния пазар през есента.

Трите основни инструмента, върху които е изградена музиката в The Sixth Finger са бас, барабани и пиано. Причина за това – в началото барабанистът е започнал да работи по албума сам, а в последствие е добавил останалите инструменти. Така, за разлика от предишните два проекта на групата, сега Косьо Кацарски не набляга особено много на брас секцията.

Албумът вече бе представен във Варна и Банско, предстоят още концерти през есента в София и други градове на страната.

Снимки: личен архив, pixabay

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15