Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На гости на Етнографско-археологическия музей в Елхово

Снимка: ilovebulgaria.eu

Създаден през 1958 г., Етнографско-археологическият музей в гр. Елхово привлича туристите с няколко постоянни експозиции, разположени в различни сгради. Сред тях е изложба, съхранила богатото етнографско наследство на този югоизточен регион. Представено е и многообразието на женското облекло в Елховския край – едно от най-пъстро извезаните женски облекла по нашите земи, гордост за местните жители.

Не по-малко вълнуваща е срещата с безценните археологически съкровища, открити в Югоизточна България и по поречието на река Тунджа. Особен интерес предизвиква един уникален меден слитък.

„Той е от периода на късната бронзова епоха (XIV-XII век пр. Хр) - разказва в интервю за БНР, главният уредник на музея в Елхово, Добринка Костова. - Слитъкът е с формата на разпъната волска кожа. Той е изящен и изключително добре съхранен. У нас са открити още три подобни артефакта, но за разлика от останалите, слитъкът от Елховско, идеално е запазил своята форма. Използвал се е за размяна, като предмонетна единица. Този слитък често гостува на международни изложби, но сега е в Елхово, заедно с други уникални находки“.

Сред новите находки е и сандъче с медицински инструменти, което ще бъде изложено в Националния археологически институт с музей към БАН.

„Те (инструментите) имат почти същия вид като съвременните – пояснява уредничката. - Изработени са от бронз и са служели за почистване на рани и различни други манипулации. Познанията за човешката анатомия датират още от зората на човешката история. Постепенно хората са започнали да изработват инструменти, да използват природните лекове, а по-късно и различните химични елементи. Въпросната медицинска кутийка е открита през 2008 г. в подмогилно погребение в село Борисово, Елховско“.

В Елхово, родния град на Велко Кънев, ще откриете и специална зала, посветена на актьора. Според г-жа Костова, това е единствената постоянна експозиция, създадена в родния град на български артист. Музейната сбирка дава възможност да надникнем в живота на известия творец, любим на поколения българи, и да си припомним неговите изключителни роли.

В средата на септември, споделя още Добринка Костова, Етнографско-археологическият музей ще е домакин на временна изложба, представяща находки, открити при разкопките на трако-римското селище в село Стройно.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: ilovebulgaria.eu

Още от категорията

Проф. Николай Овчаров

Сребърен пръстен-убиец е една от ценните находки на Мисионис

Повече от 150 години е просъществувал късноантичният град Мисионис край Търговище, един от шестте големи археологически обекта в страната ни. Основание за твърдението на историците са множеството находки от различни периоди и с различна историческа и..

публикувано на 17.10.21 в 11:05

Българските летци честват професионалния си празник на 16 октомври

Изключително бойно постижение на български летци дава повод 16 октомври да бъде обявен за Ден на авиацията и на Българските военновъздушни сили. На този ден през 1912 г, няколко дни след избухването на Балканската война, пилотът Радул Милков, командир на..

публикувано на 16.10.21 в 10:05

Балшанската „Св. Параскева“ засиява след сто години чрез майсторските ръце на руска художничка

Елена Адамова е художник от Санкт Петербург, за която зографството е същността на духовния ѝ път.  В България я довежда любовта към българин, станал неин съпруг преди 41 години. Започва да рисува икони в началото на 80-те, първоначално за приятели, а..

публикувано на 14.10.21 в 09:10