Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клер Теодора Апово – българско момиче от Бенин

4
Снимка: личен архив

Грацията на африканска богиня, дързостта на дахомейска амазонка, трезвият поглед към света и жаждата за откривателство на българката, усмивка с блясъка на първите лъчи на слънцето, огряващо пробуждащата се Земя. 

Това е Клер Теодора Апово – наше момиче от Бенин. 

Тази година тя пристигна на майчина земя, като студентка първа година в Югозападния университет в Благоевград, където ще следва „Администрация и информационни системи“. 

Майката на Теди е българка, а баща й е бенинец. Запознали се, докато таткото бил студент в София. 

Теди се ражда и израства в Бенин, но често идва в България на гости при своите близки. Затова никак не е учудващо, че говори български доста свободно.

„Аз започнах да уча български на 3 години с майка ми и баща ми. Научих го спонтанно, с моето семейство, и тук, в България, когато идваме през лятото. Правя грешки, малко ми е трудно, защото някои думи ми липсват. Но сега започвам да уча езика целенасочено, тъй като ще ми трябва и за писане. Горе-долу познавам буквите. Мога да чета бавно на кирилица, но писането ми е по-трудно“, споделя Теди.


Така в една далечна страна, където българите се броят на пръсти, няма българско посолство и български културен център, родителите на момичето успяват да го възпитат в любов към българщината и българския език.

А знаят ли бенинците нещо за България? Оказва се, че да, но не точно:

„Те знаят, че има едно кръгово кръстовище в икономическата столица на Бенин – Котону, където има статуя на Георги Димитров, – разказва Теодора. –  Това кръстовище се нарича „Място на България“. 


Когато в Бенин ме попитат откъде идвам, аз им казвам, че идвам от България, а те си мислят, че идвам от това кръгово кръстовище. Тогава аз им обяснявам, че България е държава в Европа и им разказвам за нея“, пояснява Теди – един истински, макар и неофициален, посланик на нашата страна в Западна Африка.

След известни колебания къде да учи – във Франция или в България, тя се спира на нашата страна. „В началото не знаех накъде да тръгна. Но като помислих, реших, че България е мястото, където имам семейство, но и че е страна, която не познавам напълно. Значи, прибирам се вкъщи по някакъв начин, но не съвсем“, обяснява избора си момичето.

Във времето преди началото на учебната година, тя не пропуска възможността да обикаля и опознава България – наситения с история Троянски манастир, пещера Проходна с „Очите на Бога“, Варна и морето, уютното село Ясен, което я пленява с атмосферата си, Плевен, откъдето е родом майка й… Оценява комфорта на живот, срещу който ние честичко роптаем. Когато я питам, кое е кътчето в България, което най-много й харесва, не се колебае:

„Моето любимо местенце е водната каскада в центъра на Плевен. Харесва ми успокояващият шум на падащата вода и гледката. Особено нощем, когато има светлини с различни цветове“.


Сега на Теди й предстои да се запознае и с Благоевград, където ще учи и се надява да намери много нови приятели. После, дали ще остане в България, ще го покаже времето. – Взех решение да дойда тук в последния момент. Така, когато се дипломирам, ще дойде и решението накъде да поема по-нататък по своя път“, сподели Клер Теодора Апово. А ние ѝ казваме „Добре дошла и на добър час в България!“.

Снимки: личен архив, frwiki.org, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05

Елена Арнаудова от Братислава: Словаците ценят и уважават България

Елена Арнаудова пристига в Словакия през 2004 г., когато след конкурс е избрана да оглави Българския културен институт в Братислава . В продължение на девет години тя се грижи за това българската култура да бъде представена по възможно най-добрия..

публикувано на 14.04.24 в 07:10

Синди Николофски – една албанка с български корени в София

Българите в Албания са признати като национално малцинство през 2017 година, но не разполагаме с официални данни за броя им, тъй като окончателни данни от преброяването на населението през миналата година все още не са публикувани. Немалко албанци с..

публикувано на 10.04.24 в 12:30