Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Тракийски мистерии" в Стария град на Несебър

4
Снимка: Община Несебър

Фестивал в някогашната Мелсамбрия, както назовавали траките захвърленото сред морето парче земя, ще ни върне хилядолетия назад чрез пресъздаването на древни мистерии и ритуали. На 26 и 27 август Академия „Орфика” кани гостите и жителите на Несебър да извървят дългата пътечка по вълните към Стария град, където миналото ще отнеме настоящето и от тази времева амалгама ще се роди „някога”.

В програмата на фестивала „Тракийски мистерии” са включени два интерактивни спектакъла – „Тракийска мистерийна драма” и „Мистерия на тракийския херос”. Според Цветан Гайдарски, директора на академията, тракийските мистерии не представляват актьорска преструвка, която да съблазнява хората със зрелища и несъстояли се случки от дистанция, а изцяло са обвързани със сакралните корени на битието. Затова и публиката ще се превърне в своеобразен участник, съпреживявайки наравно с актьорите призоваването на свещеното начало чрез танц, слово и музика.

„Всичко, което правим в Академия „Орфика”, по отношение на тракийските възстановки, се основава на интересен феномен – разказва Тодор Йотов, директор на фестивала. – За разлика от други култури, за които се предполагат разни неща, при траките ние имаме свидетелства по нашите земи – за техния бит и изкуство, за това как са подреждали живота си около общуването със свещеното. Тези свидетелства са записани върху плочки, артефакти, каменни мегалити и езикът има начин да бъде разчетен чрез метода на Стефан Гайд.”

Това е причината да доловим и днес звученето на автентичните тракийски ладове, твърди Тодор Йотов.

„Ладовете са били записани чрез стар вид нотопис. И това, което по-късно се открива в невменото писмо под формата на църковни песнопения от Второто българско царство, има връзка с наследеното от миналото. Същото се отнася и за фолклора, тъй като все още има райони в страната ни, в които се среща отглас от тези стари ладове. Изобщо музиката е един от езиците за представяне на връзката между сакралното и преживяванията в нашия свят.”

В програмата на фестивала са включени също изложбата „Тракийски мистерии” на художничката Диляна Ангелова, както и лекция по трансцедентална наука за свещения език на траките и неговото значение за съвременния човек.


„Свещеното е свързано със светлината – истина, която винаги е светла, красота, която винаги е светла, неща, от които човек не може да се скрие – обяснява езотеричната гледна точка към наследството на траките Тодор Йотов. – Целият им живот е бил повтаряне и откриване на нови начини – тази светлина да бъде въведена в бита. Те украсявали домовете си, правили са всяко нещо като свещенодействие, за да може свещената истина да се отрази в индивидуалния им живот, в живота на децата им, в делата им, в общността.”

Снимки: Академия „Орфика”, община Несебър

Галерия

Още от категорията

Георги Господинов

Георги Господинов спечели най-престижната италианска литературна награда

Писателят Георги Господинов спечели най-престижната италианска награда за литература „Premio Strega Europeo“. Той е първият българин, удостоен с отличието в категорията за европейски автор и първият писател от Източна Европа, който я..

публикувано на 18.10.21 в 09:21
Снимка: Посолство на Република Албания в България

Изкуството на писането и магията на думите все повече обединяват България и Албания

Романът "Кръстопътят" на албанския писател и художник Фате Веляй вече е достъпен и на български език. Преводът е дело на преподавателя по албански език д-р Антон Панчев и балканистите Магдалена Димитрова и Елица Звездова. Изданието беше представено..

публикувано на 11.10.21 в 11:44

Третото Международно биенале на стъклото се провежда в София

Международното биенале на стъклото е най-мащабното и професионално събитие в България, посветено на художественото стъкло. Третото му издание продължава до 7 ноември 2021 г.. Негов домакин е Националната галерия в София – „Квадрат 500“ и Нов български..

публикувано на 09.10.21 в 11:10