Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тракийски мистерии" в Стария град на Несебър

4
Снимка: Община Несебър

Фестивал в някогашната Мелсамбрия, както назовавали траките захвърленото сред морето парче земя, ще ни върне хилядолетия назад чрез пресъздаването на древни мистерии и ритуали. На 26 и 27 август Академия „Орфика” кани гостите и жителите на Несебър да извървят дългата пътечка по вълните към Стария град, където миналото ще отнеме настоящето и от тази времева амалгама ще се роди „някога”.

В програмата на фестивала „Тракийски мистерии” са включени два интерактивни спектакъла – „Тракийска мистерийна драма” и „Мистерия на тракийския херос”. Според Цветан Гайдарски, директора на академията, тракийските мистерии не представляват актьорска преструвка, която да съблазнява хората със зрелища и несъстояли се случки от дистанция, а изцяло са обвързани със сакралните корени на битието. Затова и публиката ще се превърне в своеобразен участник, съпреживявайки наравно с актьорите призоваването на свещеното начало чрез танц, слово и музика.

„Всичко, което правим в Академия „Орфика”, по отношение на тракийските възстановки, се основава на интересен феномен – разказва Тодор Йотов, директор на фестивала. – За разлика от други култури, за които се предполагат разни неща, при траките ние имаме свидетелства по нашите земи – за техния бит и изкуство, за това как са подреждали живота си около общуването със свещеното. Тези свидетелства са записани върху плочки, артефакти, каменни мегалити и езикът има начин да бъде разчетен чрез метода на Стефан Гайд.”

Това е причината да доловим и днес звученето на автентичните тракийски ладове, твърди Тодор Йотов.

„Ладовете са били записани чрез стар вид нотопис. И това, което по-късно се открива в невменото писмо под формата на църковни песнопения от Второто българско царство, има връзка с наследеното от миналото. Същото се отнася и за фолклора, тъй като все още има райони в страната ни, в които се среща отглас от тези стари ладове. Изобщо музиката е един от езиците за представяне на връзката между сакралното и преживяванията в нашия свят.”

В програмата на фестивала са включени също изложбата „Тракийски мистерии” на художничката Диляна Ангелова, както и лекция по трансцедентална наука за свещения език на траките и неговото значение за съвременния човек.


„Свещеното е свързано със светлината – истина, която винаги е светла, красота, която винаги е светла, неща, от които човек не може да се скрие – обяснява езотеричната гледна точка към наследството на траките Тодор Йотов. – Целият им живот е бил повтаряне и откриване на нови начини – тази светлина да бъде въведена в бита. Те украсявали домовете си, правили са всяко нещо като свещенодействие, за да може свещената истина да се отрази в индивидуалния им живот, в живота на децата им, в делата им, в общността.”

Снимки: Академия „Орфика”, община Несебър


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14