Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчва третия мандат за съставяне на правителство

Снимка: БГНЕС

Днес президентът Румен Радев връчва третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на третата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание - „БСП за България“.

Снощи, след като стана ясно, че мандатът отива при БСП, лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че ще покани за преговори „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“, изключвайки ДПС.

От „Има такъв народ“ обявиха, че ще разговарят с БСП, но няма да подкрепят нейно правителство.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов изрази учудване, че мандатът отива при БСП. Групата ще реши дали да подкрепи правителството, след като бъде предложен съставът му.

„Изправи се БГ! Ние идваме“ заяви, че ще преговарят с БСП, но при условие, че в бъдещия кабинет няма да участват ДПС и ГЕРБ.

За да бъде избрано правителство, за него трябва да гласуват повече от половината присъстващи депутати.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34