Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният държавен здравен инспектор предлага нови противоепидемични мерки

Снимка: БГНЕС

Регистрираната до момента 14-дневна заболеваемост от Covid-19 в страната е 265,52 на 100 000 население. За да се избегне разкото увеличаване на новите случаи, държавният здравен инспектор Ангел Кунчев предложи въвеждането на нови ограничителни мерки, предвидени в Националния план.

Сред тях са преустановяването на всички масови културни мероприятия, затварянето на музеите и галериите в страната. Форумите и обученията могат да се провеждат на открито, при спазването на основните противоепидемични мерки. Предвижда се и забрана на спортните мероприятия и мачовете на закрито, масовите посещения във фитнес зали и нощни заведения. Заведенията за обществено хранене ще могат да работят единствено на открито между 7.00 и 22.00 часа, при осигуряване на разстояние от 2 м. между столовете на масите и посетителите са групи до 6 човека на маса.

Предложено е и въвеждане на контрол за достъп в търговските центрове.
Като алтернативен вариант на предвидените в Плана мерки се посочва възможност – 100 % от персонала и посетителите да са ваксинирани, преболедували или с отрицателен PCR или бърз антигенен тест, но при не повече от 50% от капацитета.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 14 май 2024 г.

В „България днес“ на 14 май слушайте доц. д-р Раки Бело от университета в Тирана - за това кой, как и защо изучава български език в Албания, каква е спецификата на българското национално малцинство и в каква степен представителите му владеят езика на..

публикувано на 14.05.24 в 19:00
Софийски университет

Държавните университети обявиха стачна готовност

От началото на следващата седмица - 20 май, всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят врати. Това се съобщава в отворено писмо, разпространено от Съвета на ректорите у нас, до медиите...

публикувано на 14.05.24 в 17:28

Сини хартиени бюлетини за Европарламент, а зелени - за Народно събрание

Бюлетините за изборите "2 в 1" ще бъдат различни, за да не става объркване по време на гласуването, обявиха от ЦИК. Хартиените бюлетини ще бъдат в различни цветове - лентата на гърба, както и имената и номерата на партиите и коалициите,..

публикувано на 14.05.24 в 17:25