Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният държавен здравен инспектор предлага нови противоепидемични мерки

Снимка: БГНЕС

Регистрираната до момента 14-дневна заболеваемост от Covid-19 в страната е 265,52 на 100 000 население. За да се избегне разкото увеличаване на новите случаи, държавният здравен инспектор Ангел Кунчев предложи въвеждането на нови ограничителни мерки, предвидени в Националния план.

Сред тях са преустановяването на всички масови културни мероприятия, затварянето на музеите и галериите в страната. Форумите и обученията могат да се провеждат на открито, при спазването на основните противоепидемични мерки. Предвижда се и забрана на спортните мероприятия и мачовете на закрито, масовите посещения във фитнес зали и нощни заведения. Заведенията за обществено хранене ще могат да работят единствено на открито между 7.00 и 22.00 часа, при осигуряване на разстояние от 2 м. между столовете на масите и посетителите са групи до 6 човека на маса.

Предложено е и въвеждане на контрол за достъп в търговските центрове.
Като алтернативен вариант на предвидените в Плана мерки се посочва възможност – 100 % от персонала и посетителите да са ваксинирани, преболедували или с отрицателен PCR или бърз антигенен тест, но при не повече от 50% от капацитета.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харманли, 18 юли 2024 г.

Борбата с огъня край Воден продължава, фермери подават ръка на свой колега

Остава в сила бедственото положение в седем села в пограничната община Болярово. Продължава и борбата с огнената стихия при село Воден. Според информацията от тази сутрин пожарът има развитие в широколистен масив на около 70 хиляди декара, съобщиха от..

публикувано на 21.07.24 в 10:25

Варна е домакин на международно състезание с дронове

Над 75 пилоти на дронове от целия свят ще мерят сили край варненския квартал Аспарухово, съобщи БТА. Събитието DRON CUP VARNA FAI 2024 се провежда с подкрепата на Община Варна на 20 и 21 юли в зоната до игрищата на местния парк край Аспарухово...

публикувано на 20.07.24 в 17:15

Над страната ще е топло с превалявания, по морето ще е слънчево

В неделя  от запад на изток през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Ще е облачно. След обяд на много места ще има крати дъждове, гръмотевични бури и градушки. Слънчево ще е в Югоизточна България и по морския бряг. Минималните..

публикувано на 20.07.24 в 16:24