Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новост - българите се завръщат и като инвеститори в недвижими имоти в родината

Скок на цените на строителните материали дава отражение на пазара на имоти

Снимка: БГНЕС

Коронакризата неминуемо се отрази във всички сфери на бизнеса, но брокерите на недивижими имоти отчитат ръст в търсенето и продажбата на жилища, особено в по-големите градове и в курортните селища в страната. Според тях има няколко причини за това, но основното е, че се връща доверието към пазара на недвижими имоти в България. Има сериозен интерес към обезценените ваканционни имоти, предлагани на пазара предимно от чужденци, които бързат да продават собствеността си тук и то на цена дори под нейната себестойност. Причината – затрудненото придвижване в условията на пандемия. Основните купувачи сега са българи, живеещи в България или чужбина, които инвестират спестяванията си в недвижима собственост, която да отдават под наем, или пък да използват като ваканционно жилище на морето през лятото.

От страна на интереса на чужденците има пълен отлив, почти никой вече не купува имоти в България“ – казва Калоян Балинов, собственик на агенция за недвижими имоти, с когото разговаря колегата ни от БНР Варна Иван Барбов:

„Съседите румънци са единствените чужденци, които в момента имат интерес към наши имоти. А има и руснаци, които са се установили да живеят в Германия и са закупили у нас имот с цел инвестиция. Зимата обаче спират полетите покрай тези ограничения, които имаме в последно време, затова собствениците на имоти – чужденци през летния сезон могат да се прибират и връщат, но през зимата им е много скъпо и трудно. За сметка на това расте интересът сред българите. Ръстът в продажбите е значителен, купувачите се стремят да закупят „на зелено“ и в строеж всякакъв вид имот. Имаме вече прецедент на продажба на зелено – цял комплекс от 4 къщи , който е продаден още преди да бъде започнат. Това е тенденция вече и промени не очаквам, поне до края на годината. Лидер по търсене на имоти в страната е Пловдив, следван от София и Варна.“


Брокерите отчитат и лека инфлация на пазара на имоти, но според тях тя се дължи не на по-голямото търсене, а на поскъпналите строителни материали. „Двукратно са се увеличили цените на желязо и дървен материал, което повиши от 10 до 20% цената на новото строителство в начален етап. Цените дойдоха като камшичен удар, това беше ефектът от постковид кризата“ – казва още Калоян Балинов:

„През това лято цените тук във Варна се покачват, нови зони се застрояват. Цените са от 650 до към 900 евро на квадрат при готовите жилища. Има и тенденция за търсене на селски имоти, те са предпочитана дестинация за уикендите. Хората искат да имат спокойно и тихо място, далеч от градския шум и влага. А и цените са достъпни, далеч от градските“.

Редактор: Гергана Манчева /по интервю на Иван Барбов от БНР-Варна/

Снимки: БГНЕС, Ани Петрова

Още от категорията

Франс Тимерманс

Тимерманс: Първото плащане по Плана за възстановяване най-рано в началото на 2022 г.

Изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс увери в интервю за БНР, че институцията ще работи усилено върху българския План за възстановяване и устойчивост, но не се ангажира дали първото авансово плащане може да стане преди..

публикувано на 16.10.21 в 09:48

Ръстът на цените изпреварва доходите – какви мерки са нужни и за какво да внимаваме?

Цените на храните, услугите, горивата растат с изпреварващ темп спрямо повишението на работната заплата, показва експресно проучване на КНСБ. От началото на годината природният газ е поскъпнал със 158%, увеличението на тока е с 4,4% и на парното с..

публикувано на 14.10.21 в 10:58

Винопроизводителите се радват на благодатна година с натежали бъчви в избите

Сухото лято и дъждовната пролет осигуриха на лозарите хубаво грозде, което скоро ще е в бъчвите, но ценителите на виното ще трябва да почакат, защото на пазара то ще се появи едва през пролетта на следващата година, а за червените сортове ще..

публикувано на 12.10.21 в 12:35