Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 7 септември се въвеждат редица противоепидемични мерки в България

Учебната година ще започне присъствено на 15 септември

Д-р Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Здравните власти въвеждат множество противоепидемични мерки в цялата страна от 7 септември за срок от два месеца. Според министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров ограниченията се налагат заради ниския процент на ваксинираните срещу Covid-19 у нас (около 16 % от населението – бел. ред.). Той подчерта, че ако ситуацията се влоши, ще бъдат въведени много по-строги мерки, за да се предотврати претоварването на здравната система.

Заведенията за хранене ще работят от 7,00 ч. до 22,00 ч.; публиката в театрите, концертните зали и кината ще заема до 50% от местата; спортните състезания на закрито ще се провеждат без публика, а на открито с до 30% посещаемост, с такъв капацитет ще работят и фитнесите; на семейните събития ще се допускат до 30 души на закрито; забраняват се детските клубове, тиймбилдингите, фестивалите и съборите, колективните спортове на закрито; препоръчва се дистанционна работа където е възможно – това предвиждат някои от мерките.

„Няма място за паника и разпространението на страхове”, коментира д-р Стойчо Кацаров. По думите му, ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрол. Притеснителен обаче е броят на починалите от коронавирус (54 за последното денонощие). „85 % от починалите са хора над 65 годишна възраст“, уточни министърът и призова възрастните да се ваксинират.

Учебната година ще започне присъствено, но в даден момент може да се наложи „грипна ваканция”, каза още д-р Стойчо Кацаров.

У нас почти изцяло доминира Делта вариантът на коронавируса и само 2% от изследваните проби са показали наличието на британския, съобщи проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Един човек в момента заразява между 6 и 8 души, поясни тя.

  

     


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01