Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изявени виолончелисти от Европа гостуват на „Челисимо“ в София

Снимка: архив

Второто издание на фестивала „Челисимо“ ще се проведе от 6 до 10 септември 2021 г. Освен майсторските класове с участници от страната и чужбина, всяка вечер от 19 часа ще има концерти със свободен достъп на различни сцени - в Националната музикална академия, в Националното музикално училище и в Галерия „Оборище 5“ в София.

Сред преподавателите виолончелисти ще бъдат Разван Сума от Румъния, Денис Северин от Швейцария, Александър Рам от Русия, Драган Джорджевич от Сърбия.

„Много ме радва, че се получава една Балканска колаборация. Много е важдо да сме обединени, особено във времена като днешните, когато пътуванията и всякаква организация са много сложни. Затова е хубаво, че съседни страни си помагаме и обменяме опит“, каза пред БНР доц. д-р Атанас Кръстев, артистичен директор на форума. По думите му, в България има невероятни таланти и е изключително важно те да получат подкрепа: „Целта на фестивала е по най-достъпен начин учениците и студентите да се докоснат до майсторството на такива големи имена във виолончеловата школа. Този жив контакт не може да бъде заменен с нищо и затова тези мероприятия са толкова ценни в момента.“

Форматът предизвика голям интерес и доказа своята ефективност още при първото си издание, което се проведе дни преди затварянето на концертните зали заради пандемията през 2020 г.

Съставил: Елена Каркаланова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05