Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако си ваксиниран, влизаш в Канада без карантина

Има обаче определени условия и изисквания към пътуващите

Българският флаг в Торонто
Снимка: Биляна Николова/ архив

От 7 септември 2021 г. всички напълно ваксинирани български граждани имат правото да влизат на територията на Канада и не подлежат на 14-дневна карантина, но при следните условия:

  • Ако докажат, че са направили пълната серия от ваксинация или комбинация от ваксини, одобрени от канадското правителство и направени най-малко 14 дни преди пристигане. В момента в Канада одобрените ваксини са: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Janssen (Johnson & Johnson);
  • Ако имат отрицателен резултат от PCR тест за Covid-19, направен не повече от 72 часа преди планирания полет или пристигането на сухопътния/морския граничен пункт, или предишен положителен резултат за Covid-19 , получен от 14 до 180 дни преди заминаването за Канада. Не се приемат антигенни тестове;
  • Ако нямат симптоми на COVID-19;
  • Ако са предоставили задължителната информация за пристигане в Канада чрез регистрация в приложението ArriveCAN
  • Ако имат основание да бъде допуснат до територията на Канада, съгласно законовите разпоредби;
  • Ако им бъде направен тест за Covid-19 при пристигане, в случай, че бъдат посочени на произволен принцип от официалните власти на Канада.

Всички пътници, независимо от ваксинационния им статус, трябва да представят валиден резултат от PCR тест за COVID-19 преди пристигането, информира посолството ни в Отава.

Няма промени в изискванията за тестване и карантина за пътници, които не са напълно ваксинирани, но имат право да влязат в Канада, както и за постоянно пребиваващите. Те подлежат на карантина и на всички изисквания за тестване (преди пристигането, при пристигане/ден 1 и на ден 8) и задължителното представяне на информация за пътуване, контакт и карантина чрез ArriveCAN.

Пълна информация може да бъде намерена на следния интернет адрес: https://travel.gc.ca/travel-covid

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към следните наши представителства в в Канада: 

  • Посолство на Република България в Отава - телефонни номера: +1 613 789 3215, + 1 613 981 3410; 
  • Генерално консулство на България в Торонто - телефонни номера: +1 416 696 24 20, +1 416 696 27 78; +1 416 892 1738. 
  • Запитвания могат да се отправят и на имейл адресите на дипломатическите ни представителства: Embassy.Ottawa@mfa.bg, Consulate.Toronto@mfa.bg.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и гореща неделя с температури до 39°

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. В неделя, 23 юни, ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд над планинските райони главно в Западна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и..

публикувано на 22.06.24 в 19:05
Таратор

Българската кухня влезе в топ 15 на Европа

Българската кухня е класирана на 14-то място от всички национални кухни в Европа в престижната класация на специализирания кулинарен сайт TasteAtlas, предаде БНР Варна. Класацията се прави всяка година на база оценката от страна на потребителите на..

публикувано на 22.06.24 в 17:11

"Чукан боб с коприва и хоро се извива" в Черни Осъм

Шестият кулинарно-фолклорен фестивал "Чукан боб с коприва и хоро се извива" в троянското село Черни Осъм събра множество любители на фолклора и традиционните ястия от цялата страна, предаде БТА. Организатор на събитието е местното читалище „Знание – 1906..

публикувано на 22.06.24 в 15:27