Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пловдив празнува в Деня на Съединението

Снимка: komitetrodoliubie.com

Празникът на Пловдив, който се отбелязва в деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, ще започне с традиционния маратон от град Съединение до едноименния площад в областния център. Честванията ще продължат с тържествен молебен в катедралния храм “Света Богородица” и полагане на венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов и паметната плоча на майор Райчо Николов. 

В празничната програма са включени също концерт на духовия оркестър в града и възстановка на историческите събития от 6 септември 1885 г., както и изложбата “Пловдив по пътя към модерния свят” в Регионалния исторически музей. 

Празникът ще завърши със заря-проверка, на която президентът Румен Радев ще произнесе тържествено слово.

Още от категорията

Приказната горска къщичка на софийската спирка „Вишнева” ще разказва истории от миналото

Къщичка, пазена от достолепни стражи в лозенската гора, изниква пред очите, щом трамваят със сетни сили приплъзне колела по релсите. „ Добре дошли на спирка „Вишнева!”, сякаш приканва глас, нашепвайки истории за влюбени... Едва ли има..

публикувано на 30.11.21 в 12:28

102 години от Ньойския договор и тежкото наследство за България

27 ноември 1919 г. е тъжна дата за България.   На този ден в парижкото предградие от Ньой сюр Сен е подписан мирен договор , наложен на страната ни след поражението й в Първата световна война /1914-1918/. С документа, парафиран от Великите сили..

публикувано на 27.11.21 в 08:15
Паметникът на Св. Климент Охридски пред сградата на Софийския университет

Софийският университет отбелязва патронния си празник

На 25 ноември Православната ни църква прославя големия български духовник и просветител св. Климент, архиепископ Охридски. Св. Климент е известен още като един от учениците на братята Кирил и Методий, и заедно с Наум, Ангеларий, Горазд и Сава,..

публикувано на 25.11.21 в 11:35
Подкасти от БНР