Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делюви празници оживяват град Златоград в Родопите

Снимка: zlatograd.bg

Тази година традиционните Делюви празници в родопския град Златоград започнаха на 10 септември и ще продължат до края на месеца.

Настоящото издание на колоритния фестивал е посветено на 20-ата годишнина от създаването на един от най-забележителните етнографски комплексив страната. Фотоизложба в покрития мост в стария град проследява 20-годишната история на комплекса. Посетителите на Златоград могат да разгледат и богатата колекция от картини „Първите дами на средновековна България“, изложена в зала „Станислав Стратиев“.

Сред най-впечатляващите събития на Делювите празници е възстановката „Един пазарен ден от преди 100 г.“, която ще се състои на 18 септември. А за следващия ден е предвидена прожекция на филма „Етнографски комплекс Златоград – минало и бъдеще“ на журналиста пътешественик Симеон Идакиев. Всички събития се провеждат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, потвърдиха пред Радио България организаторите от Златоград.

Фолклорният фестивал е посветен на Дельо хайдутин – войводата предводител на арнаутска чета, защитавала местните от османски набези в цялата околност. Спомените за подвизите му още са живи в разказите на старите родопчани от Златоград.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

The Independent: Слънчев бряг предлага повече за по-малко от Мармарис

Слънчев бряг е изпреварил турския курорт Мармарис като най-достъпната дестинация за семейни почивки. Проучване на The Independent сравнява цените на 10 основни артикула, включително ястия, напитки и слънцезащитни продукти и установява, че черноморският ни..

публикувано на 23.07.24 в 13:00

ТОП 7 на най-красивите и загадъчни пещери в България

България е осеяна с над 5 хиляди пещери, коя от коя по-тайнствени и недостъпни, всяка със своята история, завладяваща красота и загадки. Част от тези истински подземни съкровищници са благоустроени и посрещат туристи. Ето някои от..

публикувано на 17.07.24 в 09:35

Фестивали, знойни плажове и планинска прохлада – защо да изберете Царево за лятната си почивка

Над 60-километрова крайбрежна ивица с 21 плажа, голямо разнообразие от хотели, къщи за гости, стаи под наем, къмпинги, заведения, спортни съоръжения и най-вече – красивата природа на Странджа!  Царево е магнит за туристи и една от най-населените ни..

публикувано на 15.07.24 в 06:55