Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

София ДокуМентал и филмите, които прекрачват всички граници

Снимка: Facebook/sofiadocumental

Най-доброто от света на документалното кино ще бъде представено в рамките на второто издание на фестивала София ДокуМентал, който беше открит на 7 септември и ще продължи до 14-ти. За разлика от миналогодишното му онлайн издание, сега прожекциите и беседите са на живо, при спазване на всички противоепидемични мерки.

Това са 40 документални ленти, фокусирани върху човешките права, спечелили внимание и противоречиви реакции в цял свят. Сред тях има творби с награди от „Сънданс“, „Берлинале“, с номинации и отличия „Оскар“.

Темата на София ДокуМентал тази година е Do cross the line. Според организаторите, зрителите ще видят неща, които другаде няма да видят. „Това са едни от най-новите заглавия от 2021 г. и няколко филма от 2020 г., буквално най-топлите документални филми, които са най-награждавани и разпространявани“, коментира филмовият продуцент Мартичка Божилова. 


Още от категорията

Георги Бърдаров

Писателят Георги Бърдаров гостува на книжното изложение във Франкфурт

На престижния 73-ти по ред Международен панаир на книгата във Франкфурт беше открит български щанд.  Представянето на България на панаира традиционно се реализира от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерство на културата. Гост е..

публикувано на 20.10.21 в 17:41
Георги Господинов

Георги Господинов спечели най-престижната италианска литературна награда

Писателят Георги Господинов спечели най-престижната италианска награда за литература „Premio Strega Europeo“. Той е първият българин, удостоен с отличието в категорията за европейски автор и първият писател от Източна Европа, който я..

публикувано на 18.10.21 в 09:21
Снимка: Посолство на Република Албания в България

Изкуството на писането и магията на думите все повече обединяват България и Албания

Романът "Кръстопътят" на албанския писател и художник Фате Веляй вече е достъпен и на български език. Преводът е дело на преподавателя по албански език д-р Антон Панчев и балканистите Магдалена Димитрова и Елица Звездова. Изданието беше представено..

публикувано на 11.10.21 в 11:44