Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валерий Гергиев дирижира Софийската филхармония в благотворителен концерт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В инициативата за изграждане на нов музикален комплекс у нас се включва и диригентът Валерий Гергиев – един от най-влиятелните музиканти на нашето съвремие. Благотворителният концерт е на 10 септември от 20:30 ч. На сцената в столичната зала „България“ под диригентството на Гергиев ще свирят солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър, заедно със своите колеги от Софийската филхармония. Ще прозвучат творби от Прокофиев, Рахманинов и Стравински. Броят на седящите места в залата е съобразен с противоепидемичните мерки.

Да припомним, че каузата за построяването на нов акустичен музикален комплекс на България, който да има потенциала да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, и да постави София редом до големите културни центрове на света, обедини водещи музиканти и музикални институции. В началото на тази година каузата получи подкрепа и от президента на Република България Румен Раден, който стана патрон на инициативата.

Присъединяването на Валерий Гергиев също е знаково. Както е известно, диригентът, който има забележителна световна кариера, от 1996 г. е генерален директор на Мариинския театър. Под негово ръководство той се превръща в уникален мащабен театрално-концертен комплекс. През 2006 се открива концертна зала, през 2013 – втора театрална сцена, 2016 – филиал във Владивосток, 2017 – във Владикавказ. Създадена е звукозаписна студия, от 2009 започва работа лейбъл Mariinsky, с издадени досега повече от 30 CD с оперни, симфонични и концертни творби, а на DVD са записани опери на Римски-Корсаков, Р. Щраус, Прокофиев, Шчедрин.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15