Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Партиите крият кандидатите си за президент поради страх от компромати

Засега Румен Радев изглежда безалтернативен за втори мандат

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев обяви през почивните дни, че президентските и парламентарните избори ще се проведат едновременно на 14 ноември. Въпреки че до посочената дата остават само два месеца, основните политически играчи все още изчакват да осветлят кандидатурите си за държавен глава. Вероятното обяснение за тяхната предпазливост е опасението им от компроматна война.

Румен Радев
Засега е ясно, че президентът Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат и че зад него застават БСП, „Има такъв народ” и „Изправи се. БГ! Ние идваме!”. Своеобразна подкрепа той получи и от служебния икономически министър Кирил Петков, който не е изключено да се яви на предсрочните избори със собствен политически проект. Зад кандидатурата на сегашния държавен глава обаче няма да застане ДПС, заради отправения въпрос към лидера на партията Мустафа Карадайъ коя е неговата майка родина. „Ние дадохме своя принос Румен Радев да бъде избран за президент, сега ще дадем своя скромен принос да не бъде избран отново”, категоричен беше пред БНТ депутатът Йордан Цонев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази позицията, че най-добрият вариант за нов държавен глава е да бъде издигнат общ десен кандидат.

Тома Биков
„Не мисля, че Бойко Борисов ще бъде кандидатът на ГЕРБ за президент – коментира пред БНР депутатът от партията на бившите управляващи Тома Биков. – ГЕРБ ще издигне кандидат на базата на концепция и профилът му трябва да бъде на човек, който е способен да застане в центъра на политическия диалог; да започне да възстановява ролята на президентството като пространство, в което най-тежките политически опоненти могат да седнат на една маса и да постигнат съгласие по основните въпроси; да направи първите крачки за излизане от политическата криза.”

Важно условие е също така кандидат-президентът на ГЕРБ да може да обедини всички, които не харесват устремилия се към втори мандат Румен Радев. И макар от партията да не изтъкват имена, Тома Биков пося политическа интрига, споменавайки като възможен вариант – бившия президент на коалиционния си партньор СДС Петър Стоянов. „Той е една от положителните фигури през последните 30 години, той е най-успешният президент на България, той извади страната от ръба на гражданската война и благодарение на това тя днес е член на ЕС и НАТО”, изтъкна депутатът.

Другият политически играч, който може да оспори безалтернативната до момента кандидатура на Румен Радев, е набиращата подкрепа коалиция „Демократична България” – вече втора по сила, според скорошно социологическо проучване. Все още обаче не е ясно дали тя ще излъчи собствен кандидат или ще подкрепи някого. Пред БНР, депутатът Ивайло Мирчев заяви, че основна спънка пред обединението на тези избори ще бъде недостигът на средства, заради четирите предизборни кампании в една година.

Ивайло Мирчев
„За нас ще бъде изключително финансово предизвикателство, защото изборите са и пари – добави той. – И въпреки че на последните парламентарни избори успяхме да съберем сериозна подкрепа, ще бъде доста трудно в тази кампания. Така че предстои колективните органи на партията в близките дни да решат кой ще бъде кандидатът ни за президент, дали ще има такъв и как въобще ще подходим в кампанията.”

И докато основните политически сили премислят най-удобния момент за обявяването на своите кандидатури, на политическата сцена вече излязоха някои имена – на Александър Томов от малката партия „Българска социалдемокрация – Евролевица”, на журналистката Цвета Кирилова, която влиза в надпреварата с амбицията да сбъдне думите на пророчицата Ванга, че руса жена ще промени България, на ММА боеца и председател на федерацията по бойния спорт – Станислав Недков-Стъки.

Съставил: Диана Цанкова по интервюта на програма „Хоризонт” на БНР с Тома Биков и Ивайло Мирчев

Снимки: БГНЕС, Ани Петрова

Още от категорията

За ЕС е важно качеството в българския План за възстановяване

Качеството на Плана за възстановяване и устойчивост е по-важно от скоростта за плащанията по него, заяви ръководителят на представителството на Еврокомисията в България Цветан Кюланов. По думите му Еврокомисията обикновено одобрява националните..

публикувано на 18.10.21 в 13:17

Южна Африка с интерес към българското кисело мляко

На среща в София министърът на външните работи Светлан Стоев и заместник-министърът на Департамента на международните отношения на Южна Африка Алвин Буетес потвърдиха желанието на двете страни да активизират отношенията си. Сред възможностите за..

публикувано на 15.10.21 в 15:27

Еврокомисарят Тимерманс обеща в София справедлив енергопреход

Първата реална крачка по пътя към зеления преход на България е националният План за възстановяване и устойчивост, каза премиерът Стефан Янев пред форума „Зеленият преход - решения и предизвикателства за България“, в който участва и Франс Тимерманс,..

публикувано на 15.10.21 в 12:14