Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габи, която живее в Дъблин и нейната пътечка към музикалните върхове

Снимка: Личен архив

Едно от многото българчета по света посрещна с вълнение първия учебен ден на хиляди километра от България. Въпреки, че е далеч от родината, Габриела Иванова не спира да изучава родния си език и култура в българското училище „Райна Княгиня“ в Дъблин. 

Пристига в ирландската столица преди година, заедно с родителите си и твърди, че вече се е приспособила към новата среда и има много ирландски приятелчета. Признава, че това което я свързва най-силно с родината, е любовта към българската музика.

Габи на конкурса Орфеево изворче

Габи е само на 11 години, но зад гърба си има над 30 национални и международни музикални награди. На 4,5 години е приета в детския хор Пим-Пам, била е първи глас в Детския хор на Софийска Филхармония, занимава се усилено с поп, джаз и народно пеене, свири на пиано, а в Дъблин посещава арт школата по Broadway към Gaiеty theater. Гласът ѝ е феноменален с широк диапазон. Това най-ярко личи, когато запее народни песни. „Много ми е приятно да пея нашата народна музика, чувствам се горда в такива моменти. Българската музика е много красива, но и трудна за изпълнение“ – отбелязва Габи.

Въпреки, че живее в Ирландия, момичето настоява да получи музикалната си подготовка от български педагози. Но как протича обучението ѝ ? „Те се свързват с мен по скайп. Аз имам на телефона си различни разпявки, като записи и започвам да пея онлайн. Учителят ме изслушва и ме коригира. Получава се много яко!“ – твърди Габи. И една случка от ирландското ѝ училище:

„Сега, заради коронавируса, не ни дават да пеем в клас. Но веднъж, когато правих презентация на българските костюми и традиции в училище, децата ме помолиха тайно да им изпея нещо. Обаче аз като пея, не мога да пея тихичко и лекичко. И като запях, на тях им се отвориха очите – бяха изумени–! “ – разказва Габи.

Най-новата ѝ изява е музикалният клип „С мен и теб“, продуциран от българския хип-хоп и R'n'B певец, продуцент и водещ VenZy.

Самият VenZy взима участие във видеото, както и приятелите на Габи. Песента ни връща в най-безгрижните ни детски дни, за да ни напомни какво е да си отново малък и позитивен. „Посланието е – колко е важно да имаш приятели, да има хубави взаимоотношения между хората, да няма омраза“ – казва Габи. И добавя, че между репетиции, участия в конкурси и писане на домашни, ѝ остава достатъчно време за игра и общуване. Признава, че с удоволствие посещава българското школо в края на седмицата. Благодарение на своите български преподаватели в Дъблин, момичето не изостава и от родната образователна система.

Габи и ВенЗи

„Програмата е абсолютно същата, но в по-забавен вид, по-шарена е! Като цяло всичко е направено като игра, да ни покажат че ученето може да е и приятно, с идеята да ни вдъхновят да ходим с удоволствие на училище.“ – казва Габи. А как си представя бъдещето? „Честно казано искам да стана известна певица и да мога да ходя на големи международни конкурси, като „Евровизия“. Как ще постига това, ли?– Ами с много труд, с много упражнения, но и … с помощта на мама, която винаги ме подкрепя. Мама е супер – мама!“ казва в заключение Габи. А ние пожелаваме успех на младото дарование!

Габи със съучениците й от българското училище  в Дъблин

Снимки: Личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25