Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габи, която живее в Дъблин и нейната пътечка към музикалните върхове

Снимка: Личен архив

Едно от многото българчета по света посрещна с вълнение първия учебен ден на хиляди километра от България. Въпреки, че е далеч от родината, Габриела Иванова не спира да изучава родния си език и култура в българското училище „Райна Княгиня“ в Дъблин. 

Пристига в ирландската столица преди година, заедно с родителите си и твърди, че вече се е приспособила към новата среда и има много ирландски приятелчета. Признава, че това което я свързва най-силно с родината, е любовта към българската музика.

Габи на конкурса Орфеево изворче

Габи е само на 11 години, но зад гърба си има над 30 национални и международни музикални награди. На 4,5 години е приета в детския хор Пим-Пам, била е първи глас в Детския хор на Софийска Филхармония, занимава се усилено с поп, джаз и народно пеене, свири на пиано, а в Дъблин посещава арт школата по Broadway към Gaiеty theater. Гласът ѝ е феноменален с широк диапазон. Това най-ярко личи, когато запее народни песни. „Много ми е приятно да пея нашата народна музика, чувствам се горда в такива моменти. Българската музика е много красива, но и трудна за изпълнение“ – отбелязва Габи.

Въпреки, че живее в Ирландия, момичето настоява да получи музикалната си подготовка от български педагози. Но как протича обучението ѝ ? „Те се свързват с мен по скайп. Аз имам на телефона си различни разпявки, като записи и започвам да пея онлайн. Учителят ме изслушва и ме коригира. Получава се много яко!“ – твърди Габи. И една случка от ирландското ѝ училище:

„Сега, заради коронавируса, не ни дават да пеем в клас. Но веднъж, когато правих презентация на българските костюми и традиции в училище, децата ме помолиха тайно да им изпея нещо. Обаче аз като пея, не мога да пея тихичко и лекичко. И като запях, на тях им се отвориха очите – бяха изумени–! “ – разказва Габи.

Най-новата ѝ изява е музикалният клип „С мен и теб“, продуциран от българския хип-хоп и R'n'B певец, продуцент и водещ VenZy.

Самият VenZy взима участие във видеото, както и приятелите на Габи. Песента ни връща в най-безгрижните ни детски дни, за да ни напомни какво е да си отново малък и позитивен. „Посланието е – колко е важно да имаш приятели, да има хубави взаимоотношения между хората, да няма омраза“ – казва Габи. И добавя, че между репетиции, участия в конкурси и писане на домашни, ѝ остава достатъчно време за игра и общуване. Признава, че с удоволствие посещава българското школо в края на седмицата. Благодарение на своите български преподаватели в Дъблин, момичето не изостава и от родната образователна система.

Габи и ВенЗи

„Програмата е абсолютно същата, но в по-забавен вид, по-шарена е! Като цяло всичко е направено като игра, да ни покажат че ученето може да е и приятно, с идеята да ни вдъхновят да ходим с удоволствие на училище.“ – казва Габи. А как си представя бъдещето? „Честно казано искам да стана известна певица и да мога да ходя на големи международни конкурси, като „Евровизия“. Как ще постига това, ли?– Ами с много труд, с много упражнения, но и … с помощта на мама, която винаги ме подкрепя. Мама е супер – мама!“ казва в заключение Габи. А ние пожелаваме успех на младото дарование!

Габи със съучениците й от българското училище  в Дъблин

Снимки: Личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 11:05