Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Илияна Йотова: При определяне на политиките на ЕС решаващата дума трябва да бъде на гражданите

Снимка: Facebook/FESBulgarien

Справянето с бедността на общоевропейско и национално ниво трябва да бъде основен приоритет на Евросъюза, изтъкна вицепрезидентът Илияна Йотова, на конференцията „ЕС: Ще достигнат ли пукнатините по фасадата до фундамента на сградата“, организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт“.

Вицепрезидентът приветства решението на ЕС да отпусне 750 млрд. евро за възстановяване на европейските икономики, но подчерта, че е необходимо ЕК да изисква от държавите членки да отделят задължителен процент за социална политика. По отношение на България, Илияна Йотова изтъкна, че страната ни трябва да приеме Плана за възстановяване и устойчивост не като усвояване на средства, а като целенасочени политики за развитие в близките 5-10 години.

Вицепрезидентът не отмина и въпроса с мигрантската криза и определи политиката на Европа като неспособна да се справи с очакваната нова вълна. Според нея, Европейската комисия няма нито една завършена политика от набелязаните в началото на мандата ѝ приоритети.

В заключение Илияна Йотова изтъкна необходимостта от реформа на европейските институции, където чиновниците доминират над избраните от гражданите на Евросъюза. Затова, по думите ѝ, основният въпрос, от който зависи бъдещето на ЕС е справянето с брюкселската бюрокрация. 

Снимки: Facebook/FESBulgarien

Още от категорията

За ЕС е важно качеството в българския План за възстановяване

Качеството на Плана за възстановяване и устойчивост е по-важно от скоростта за плащанията по него, заяви ръководителят на представителството на Еврокомисията в България Цветан Кюланов. По думите му Еврокомисията обикновено одобрява националните..

публикувано на 18.10.21 в 13:17

Южна Африка с интерес към българското кисело мляко

На среща в София министърът на външните работи Светлан Стоев и заместник-министърът на Департамента на международните отношения на Южна Африка Алвин Буетес потвърдиха желанието на двете страни да активизират отношенията си. Сред възможностите за..

публикувано на 15.10.21 в 15:27

Еврокомисарят Тимерманс обеща в София справедлив енергопреход

Първата реална крачка по пътя към зеления преход на България е националният План за възстановяване и устойчивост, каза премиерът Стефан Янев пред форума „Зеленият преход - решения и предизвикателства за България“, в който участва и Франс Тимерманс,..

публикувано на 15.10.21 в 12:14