Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Книга да се уча, добро да сполуча“

Снимка: БГНЕС - архив

Първият учебен ден винаги е празник за преподавателите, учениците и техните семейства. Дори порасналите деца, потънали в тийнейджърските си проблеми, се вълнуват, подбират внимателно облеклото си и непременно – цвете за любимите учители. Тази традиция е скъпа за нас, съвременните наследници на поколения българи с пословична любов към образованието.

Известно е, че първите училища по нашите земи се появяват през IX в. Основани са от княз Борис след пристигането на учениците на Кирил и Методий.

По време на османското владичество почти всяко селище е имало своето училище, подпомагано от всички в общността според материалното им състояние.

През 30-те години XIX век се появява и т. нар. взаимоучителна система, при която, поради липса на достатъчно учители, по-напредналите ученици обучават начинаещите.

Особено голяма е ролята на училището за българското Възраждане, когато то е не само образователно, но и културно средище. По онова време учителите са и първите музиканти, композитори, писатели, театрали.

След Освобождението много българи учат в Русия или в престижни европейски университети. Завръщайки се в родината, някои стават редови учители. Сред тях е Стоян Бешков, роден в Свищов, учил музика при Янко Мустаков – създател на първия смесен хор у нас. През 1885 г. Бешков завършва музикално училище в Одеса. След това преподава в различни градове в България, най-дълго във Варна, където сред учениците му са Добри Христов (един от първите професионални композитори у нас) и Петър Райчев (първият български оперен певец със световна кариера).

Стоян Бешков е написал музиката на прекрасни „школски песни“, макар авторството му на някои от тях да не е широко известно. Сред тях е „Детенце хубаво“ по текст на народния поет Иван Вазов – любима и до днес песен, която неизменно звучи в първия учебен ден.

Детенце хубаво, 
пиленце любаво, 
къде под мишница 
с таз малка книжчица? 

Отивам, бабичко, 
макар и слабичко, 
книга да се уча, 
добро да сполуча.

Изпълнението, което ви предлагаме е на детски хор „Балеринка“  от гр. Радомир, ръководител Ивайло Демидов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10