Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Културният ни институт в Париж е домакин на изложбата „Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“

Снимка: gabrovo.bg

До края на месец ноември гостите на Българския културен институт в Париж могат да се запознаят с 30 малко известни фотографии, произведения на изкуството и други експонати, от ранните години на Христо Явашев. Откриването на документалната изложба съвпадна с постсмъртното осъществяване на последния му проект по опаковането на Триумфалната арка във френската столица.

Експозицията в Културния ни институт в Париж проследява творческия път на артиста от български произход, от родния му град Габрово до първите му успехи на световната арт сцена. Представени са интересни подробности от историята на фамилия Явашеви, от най-ранните години на младия Христо преди да стане Кристо и първите му художествени изяви. Това е рядка възможност за ценителите на изкуството да се запознаят с неговия т.нар. „български период“, за който твърде малко се знае в чужбина.

Експозицията е съвместна инициатива на Музея на хумора и сатирата в град Габрово и на Българския културен институт в Париж, с подкрепата на Община Габрово и Министерството на културата.

Съставил : Венета Николова

Още от категорията

В албанския Белш вече има алея на името на българската художничка с албански корени Лика Янко

От днес централната алея в градския парк на Белш, Албания, носи името на талантливата българска художничка с албански корени Лика Янко , отишла си от този свят през 2001 г. В официалната церемония по именуването взеха участие министърът на културата на..

публикувано на 22.10.21 в 14:47
Георги Бърдаров

Писателят Георги Бърдаров гостува на книжното изложение във Франкфурт

На престижния 73-ти по ред Международен панаир на книгата във Франкфурт беше открит български щанд.  Представянето на България на панаира традиционно се реализира от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерство на културата. Гост е..

публикувано на 20.10.21 в 17:41
Георги Господинов

Георги Господинов спечели най-престижната италианска литературна награда

Писателят Георги Господинов спечели най-престижната италианска награда за литература „Premio Strega Europeo“. Той е първият българин, удостоен с отличието в категорията за европейски автор и първият писател от Източна Европа, който я..

публикувано на 18.10.21 в 09:21