Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културният ни институт в Париж е домакин на изложбата „Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“

Снимка: gabrovo.bg

До края на месец ноември гостите на Българския културен институт в Париж могат да се запознаят с 30 малко известни фотографии, произведения на изкуството и други експонати, от ранните години на Христо Явашев. Откриването на документалната изложба съвпадна с постсмъртното осъществяване на последния му проект по опаковането на Триумфалната арка във френската столица.

Експозицията в Културния ни институт в Париж проследява творческия път на артиста от български произход, от родния му град Габрово до първите му успехи на световната арт сцена. Представени са интересни подробности от историята на фамилия Явашеви, от най-ранните години на младия Христо преди да стане Кристо и първите му художествени изяви. Това е рядка възможност за ценителите на изкуството да се запознаят с неговия т.нар. „български период“, за който твърде малко се знае в чужбина.

Експозицията е съвместна инициатива на Музея на хумора и сатирата в град Габрово и на Българския културен институт в Париж, с подкрепата на Община Габрово и Министерството на културата.

Съставил : Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14