Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Премиера на YoYo – джаз проект Йоцов-Йосифов

Христо Йоцов
Снимка: Плевенска Филхармония

Идеята е на барабаниста Христо Йоцов – известен изпълнител, композитор, преподавател, осъществил десетки авторски проекти. Само че този път той е решил да представи музика, създадена от друг, не по-малко популярен негов колега – тромпетиста Михаил Йосифов. След броени дни, столичните почитатели на джаза ще имат възможност да присъстват на премиерния концерт. „През последните години Мишо е част от безброй концертни и звукозаписни проекти в различни стилове, но в YoYo той е изцяло в ролята си на джазмен. Написал е много хубава музика, която не се изпълнява пълноценно според мен. Реших, това е възможност да се експонира неговото творчество“ – казва проф. Йоцов.

Разбира се, името на проекта и бенда, който ще го представя е съставено от първите срички на Йоцов и Йосифов. Играта на думи с т.нар. „йо-йо ефект“ вероятно също не е случайна, тъй като музикантите очакват разширяване на мащабите. Ето за какво става дума:

„Има и още една основна идея – продължава Христо. – Искам тази група постепенно да стане място за изява на млади музиканти, които имат талант и се нуждаят от подкрепата на хора,  минали по този път. Може би е малко нескромно, но посоката, в която си мисля, е проектът на Арт Блеки Art Blakey и неговите Jazz Messengers („Джаз вестители“). Отдавна исках да направя нещо подобно – отворена формация, в която да бъдат канени различни инструменталисти. Премиерата е на 18 септември, събота, в столичен джаз клуб. Планираме регулярни концерти, на които всеки път да представяме нови имена. От НМА „Панчо Владигеров“, където и двамата преподаваме, но не само. Трябва да кажа, че откакто Мишо започна да работа в Академията, нещата рязко се промениха. Той води възлови дисциплини – биг бенд, комбо състави, импровизация. Благодарение на това, много млади изпълнители виждат сериозна причина да учат в Академията, а не да се оглеждат за възможности в чужбина. Аз също преподавам там повече от 30 години, така че мисията ни е да водим млади колеги по пътя, това е част от живота ни.

Михаил Йосифов
Програмата, която YoYo представя, в основната си част е съставена от нови пиеси на Мишо. Има и някои познати заглавия. Но за мен най-важен е празникът на сцената, а той несъмнено ще се получи с такива музиканти – поканили сме Борис Таслев (контрабас), както и двама чужденци, които вече живеят в България саксофониста Арнау Гарофе-Фарас и пианиста Стийв Хамилтън.

Все още няма записи на музиката от новия проект, но да припомним един от предишните, наречен Jazzball – авторски пиеси на Христо Йоцов с участието на Михаил Йосифов.

Снимки: Плевенска Филхармония

Още от категорията

Биг бендът на БНР с първи концерт за новия сезон

Биг бендът на Българското национално радио открива своя сезон днес, 21 октомври, в Първо студио на нашата медия. Диригентът Антони Дончев, който е начело на оркестъра повече от 10 години, споделя, че музикантите са подготвили интересни програми, които ще..

публикувано на 21.10.21 в 10:05

Група Cool Den представя втория си албум „Тази земя“

Около година след като представиха дебютния си албум „1“, младите музиканти от Cool  Den  канят своите почитатели на премиерата на „Тази земя“ – на 20 октомври, в известен столичен клуб. Автор на музиката и текста на всички песни е Никола..

публикувано на 20.10.21 в 10:05
Марио Хосен

Марио Хосен, Александър Земцов и Лондонската филхармония с концерти в Испания

Българският цигулар Марио Хосен е солист в два концерта на Лондонската филхармония –  на 19 и 20 октомври, в Мадрид и Барселона. Диригент е Александър Земцов, познат и обичан от българската публика, с много изяви у нас като диригент и ръководител..

публикувано на 19.10.21 в 10:15