Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новата учебна година започна и в българските училища по света

7
Снимка: bulgarianeducation.ie

Над 20 000 ученици ще се обучават през новата учебна година в българските неделни училища зад граница. Годината беше открита тържествено и при спазване на противоепидемичните мерки, въведени по места.

Едно от 245-те лицензирани от МОН неделни училища зад граница е „Райна Княгиня“ в Ирландия. Базирано в Дъблин, то има филиали и в градовете Туламор и Гранард, а през учебната 2021-2022 година прага му прекрачват над 100 български деца. Училището в Дъблин провежда занятия всяка събота, а филиалите в Туламор и Гранард – в неделя.

„Учителите ни пътуват всяка неделя до тези места и това е допълнителен ангажимент, поет от тях – казва за Радио България училищният ръководител Зорница Гоган. – Пътуваме, защото там има деца, които искат да учат български език и ние не искаме да ги изпускаме за нашата кауза и за България, за това да знаят за родното и да се гордеят, че са българи.

Зорница Гоган
Това е нашата мисия и кауза. Знаете ли, много е трудно. Чуждоезиковата среда и култура наистина ги асимилират и ако те не идват при нас, за да разберат защо трябва да се гордеят, че са българи, ако не знаят и не чуят за нашата древна история и култура, е много лесно да ги загубим като българи. А ние не искаме това“.

За себеотдаването на преподавателите говори и фактът, че през първата година (2020-2021 г.) те са работили без възнаграждения, а събраните от родителите средства под формата на такси са стигали за наема, учебните помагала и консумативите. През настоящата 2021-2022 учебна година учителите могат да работят по-спокойно, тъй като училището вече е с лиценз от МОН, което гарантира и финансова подкрепа от страна на българската държава.

Образователното средище в Ирландия предлага обучение по български език и литература, история и география на България, както и подготовка за придобиване на Leaving Certificate (б.а. матура), който е важен елемент от възможностите за продължаване на образованието в ирландските висши училища, обяснява Зорница Гоган:

„По конституция Ирландия е двуезична държава. Затова и другите националности имат право да държат такъв изпит след ХII клас, като част от ирландските матури. И по тази причина нашите тийнейджъри се интересуват от обучение при нас, тъй като предлагаме специални часове за подготовка. Така те имат възможност да допълнят бала си за класиране в ирландските университети и с резултат от изпита по български език, ако той е успешен“.

Извънкласните дейности също са част от заниманията на българските деца в училище „Райна Княгиня“. В значителна степен обаче тяхното провеждане зависи от хода на епидемията от Covid-19.

„Една от извънкласните дейности е арт работилница, в която предлагаме българско народно творчество и обичаи. Децата използват приложното изкуство, за да интерпретират българските традиции. Имаме и час по мултиспорт, а за тази учебна година много се надяваме да можем да възобновим и уроците по народни танци. Очакванията са още през октомври да бъдат разхлабени мерките в Ирландия, тъй като тя е с 90% ваксинирано население“.

Името на училището в Ирландия „Райна Княгиня“ не е избрано случайно. Една от преподавателките в него – Петя Сейменова – е пряк потомък на героичната българка. „Патронът на училището символизира и борбения дух на преподавателите в него“ – категорична е Зорница Гоган. А ние от Радио България ви обещаваме скорошна среща и със самата Петя Сейменова.


Снимки: Зорница Гоган и www.bulgarianeducation.ie

Галерия

Още от категорията

Очаква се по-ниска избирателна активност зад граница

Българите зад граница ще гласуват на парламентарните и президенските избори на 14 ноември в 760 секции, разположени в 68 държави , съобщиха от външното министерство. Поне в 200 от тях ще се проведе машинен вот, каза Иван Кондов, председател на..

публикувано на 22.10.21 в 16:25

Външно министерство представя детайли за изборите зад граница

На брифинг в 13.00 ч. българско време днес Министерството на външните работи ще представи по-детайлна информация за организацията на изборите зад граница за президент, вицепрезидент и Народното събрание, обявени за 14 ноември 2021 г.

публикувано на 22.10.21 в 06:25
Радко Стоянчов

Починал е поетът и писател Радко Стоянчов

На 20 октомври в Клиничния център в Ниш е починал Радко Стоянчов - поет, писател, журналист, музикант, общественик, основоположник на Демократичния съюз на българите в Сърбия и дългодишен деец на Културно информационния център "Босилеград", съобщи..

публикувано на 21.10.21 в 13:18