Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Новата учебна година започна и в българските училища по света

7
Снимка: bulgarianeducation.ie

Над 20 000 ученици ще се обучават през новата учебна година в българските неделни училища зад граница. Годината беше открита тържествено и при спазване на противоепидемичните мерки, въведени по места.

Едно от 245-те лицензирани от МОН неделни училища зад граница е „Райна Княгиня“ в Ирландия. Базирано в Дъблин, то има филиали и в градовете Туламор и Гранард, а през учебната 2021-2022 година прага му прекрачват над 100 български деца. Училището в Дъблин провежда занятия всяка събота, а филиалите в Туламор и Гранард – в неделя.

„Учителите ни пътуват всяка неделя до тези места и това е допълнителен ангажимент, поет от тях – казва за Радио България училищният ръководител Зорница Гоган. – Пътуваме, защото там има деца, които искат да учат български език и ние не искаме да ги изпускаме за нашата кауза и за България, за това да знаят за родното и да се гордеят, че са българи.

Зорница Гоган
Това е нашата мисия и кауза. Знаете ли, много е трудно. Чуждоезиковата среда и култура наистина ги асимилират и ако те не идват при нас, за да разберат защо трябва да се гордеят, че са българи, ако не знаят и не чуят за нашата древна история и култура, е много лесно да ги загубим като българи. А ние не искаме това“.

За себеотдаването на преподавателите говори и фактът, че през първата година (2020-2021 г.) те са работили без възнаграждения, а събраните от родителите средства под формата на такси са стигали за наема, учебните помагала и консумативите. През настоящата 2021-2022 учебна година учителите могат да работят по-спокойно, тъй като училището вече е с лиценз от МОН, което гарантира и финансова подкрепа от страна на българската държава.

Образователното средище в Ирландия предлага обучение по български език и литература, история и география на България, както и подготовка за придобиване на Leaving Certificate (б.а. матура), който е важен елемент от възможностите за продължаване на образованието в ирландските висши училища, обяснява Зорница Гоган:

„По конституция Ирландия е двуезична държава. Затова и другите националности имат право да държат такъв изпит след ХII клас, като част от ирландските матури. И по тази причина нашите тийнейджъри се интересуват от обучение при нас, тъй като предлагаме специални часове за подготовка. Така те имат възможност да допълнят бала си за класиране в ирландските университети и с резултат от изпита по български език, ако той е успешен“.

Извънкласните дейности също са част от заниманията на българските деца в училище „Райна Княгиня“. В значителна степен обаче тяхното провеждане зависи от хода на епидемията от Covid-19.

„Една от извънкласните дейности е арт работилница, в която предлагаме българско народно творчество и обичаи. Децата използват приложното изкуство, за да интерпретират българските традиции. Имаме и час по мултиспорт, а за тази учебна година много се надяваме да можем да възобновим и уроците по народни танци. Очакванията са още през октомври да бъдат разхлабени мерките в Ирландия, тъй като тя е с 90% ваксинирано население“.

Името на училището в Ирландия „Райна Княгиня“ не е избрано случайно. Една от преподавателките в него – Петя Сейменова – е пряк потомък на героичната българка. „Патронът на училището символизира и борбения дух на преподавателите в него“ – категорична е Зорница Гоган. А ние от Радио България ви обещаваме скорошна среща и със самата Петя Сейменова.


Снимки: Зорница Гоган и www.bulgarianeducation.ie

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Търсят се доброволци за Петия фестивал на книгата в Брюксел

Българската културна асоциация в Белгия набира доброволци за работа на щандовете с книги на издателствата, гостуващи на Петия фестивал на българската книга в Брюксел. Събитието започва в събота, 10 юни, и ще събере в белгийската столица български..

публикувано на 07.06.23 в 17:55

Евгени Веселинов получи годишната награда на фондация "Българска памет"

Главният редактор на изданието "Българика" в Калифорния Евгени Веселинов получи годишната награда на Фондация "Българска памет". Отличието му беше връчено лично от председателя на фондацията Милен Врабевски по време на специална церемония в София. От..

публикувано на 07.06.23 в 09:27

Българчета от цял свят нарисуваха природните чудеса на родината си

Българийо, аз всичко тебе дадох: душа, сърце, любов, зари небесни, от теб приети - върнах ти ги в песни. Из „Съзерцание“ – Иван Вазов, 1919 г. Век след лиричното обяснение в принадлежност към България на Патриарха на българската..

публикувано на 05.06.23 в 14:40