Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване, заради разпространението на Covid-19 и силно заразния негов Делта вариант. Ако това се налага трябва да имат предвид актуалния режим за влизане в страната, за която пътуват. Ето и промените, които някои държави въведоха или се готвят да въведат:

Румъния отново включи България в списъка с държави от т. нар. „жълта зона“, считано от 19 септември 2021 г., след като предишната седмица се намираше в по-ограничителната „червената зона“. За пътуващите от „жълта зона“ се налага 14-дневна карантина при влизане в страната.

Не подлежат на карантина притежателите на валиден документ, удостоверяващ, че са ваксинирани, като до влизането в страната трябва да са изминали най-малко десет дни от завършването на пълната схема за ваксинация. Освободени от карантина са и гражданите, които представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт), както и лицата, които са преболедували коронавируса, но към датата на влизане в Румъния трябва да са изминали най-малко 14 дни от датата на потвърждаване на заразяването.

От карантина са освободени децата на възраст до шест години включително (без необходимост от тест), както и транзитно преминаващи, ако напуснат Румъния в рамките на 24 часа.

Черна гора въведе нови мерки за пристигащите в балканската държава граждани. От 14 септември влизането в страната е разрешено 14 дни след пълна ваксинация, представяне на PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди пътуването, или антигенен тест не по-стар от 48 часа, съобщава агенция „Фокус“. В противен случай влизащите в Черна гора ще бъдат изпращани в самоизолация. По-рано, правителството на Черна гора поиска спешна помощ от НАТО и Европейския съюз във връзка с тежкото състояние на здравната система, на фона на разпространението на коронавируса. От началото на пандемията в Черна гора, чието население е около 620 хиляди, са

идентифицирани повече от 113 хиляди случая на коронавирусна инфекция, а 1806 души са починали.

Куба се готви да разхлаби ограничителните мерки за чужди туристи от 15 ноември 2021. От тази дата, международните летища ще бъдат отворени, а полетите – възобновени. От ваксинираните туристи ще се изисква единствено валиден ваксинационен сертификат, но ще отпадне допълнителното задължение за представяне на отрицателен PCR тест, както е в момента. Пътниците, които не притежават ваксинационен сертификат, обаче ще трябва да покажат отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в Куба. Властите обявиха, че тестването на пристигащите, на случаен принцип ще продължи и след тази дата.

В момента МВнР не препоръчва да се пътува за Куба, която е в „червената зона“ на българското здравно министерство. На връщане от карибската държава, сънародниците ни следва да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в България, както и ваксинационен сертификат или документ за преболедуване на коронавирус.

Бали планира да отвори за туристи, пристигащи от страни с ниски нива на Covid-19 веднага щом епидемичната ситуация достигне "ниво 2 частичен локдаун", съобщава Travelnews.bg, като цитира изданието "Bali Sun". По-рано беше обявено, че ограниченията ще отпаднат още през юли, но заради увеличаването на броя на случаите с коронавирус, отварянето беше отложено за пореден път. Властите обаче загатват отсега, че бедните туристи, и най-вече бекпекърите (почитателите на нискобюджетните пътувания, които пътуват само с раница на гръб и предпочитат хостели, улична храна и т.н.) няма да са добре дошли на острова, когато планът за отваряне бъде пуснат в действие в близко бъдеще. Те заявиха, че ще дадат приоритет на т.нар. „качествен туризъм“, каквото и да означава това понятие.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Черноморската риба се скри надълбоко заради топлата морска вода

Високите температури на морската вода, които по южното Черноморие достигнаха 30 градуса прогониха сезонната риба навътре в морето. Заради горещините, съчетани с нетипичните продължителни северни течения липсват характерните за летните месеци попчета и..

публикувано на 07.08.24 в 12:55

Монтана – градът отвъд шаблоните

Един от областните градове в Българския Северозапад е Монтана. Според статистическите данни регионът не може да се похвали с особено високи показатели в сферите на инфраструктурата, икономиката, образованието, социалните услуги. По данни от изминалата..

публикувано на 07.08.24 в 11:20

Задава се фестивалът на модерния градски човек

Фестивалът на модерния млад градски човек "My Sofia. Youth with causes" ще се проведе за трети път на 9 и 10 август (петък и събота) в сърцето на столицата.  Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС Двудневното..

публикувано на 07.08.24 в 09:15