Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Държавата поема нов вътрешен дълг

Снимка: Ани Петрова

Дългови книжа за 150 млн. евро в левове ще бъдат предложени за изкупуване на вътрешния пазар, съобщи за аукциона Българската народна банка. Облигациите са с падеж 10 години и половина.

Това ще е първата емисия в мандата на новия служебен финансов министър Валери Белчев. Досега България е тиражирала 500 млн. евро нов вътрешен дълг за 2021 г. при ограничение от 2,2 млрд. евро.  

В началото на август и в края на мандата на предишния служебен финансов министър Асен Василев бе поет нов дълг от 100 млн. евро, чрез петгодишни облигации. Тяхната доходност бе отрицателна.


Още от категорията

Екстремално нарастват цените в строителството

Строителният сектор се нарежда сред най-засегнатите от пандемията от коронавирус, а допълнителни пречки пред нормалното му функциониране поставят хвърчащите цени на суровините и материалите. Строителите обаче привиждат светъл лъч в Плана за..

публикувано на 27.10.21 в 10:28

Инфлационните фактори се усилват

Инфлационните фактори се усилват. Цените продължават да се покачват. Прогнозата на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) е годишната инфлация да надхвърли 6 %. Затова от синдиката настояват да има втора актуализация на..

публикувано на 26.10.21 в 13:14

България ще е основно трасе за износа на турски ток към Европа

През следващите години през територията на България ще преминават съществени количества електроенергия от Турция на запад, сочи проектът на Десетгодишния план за развитие на българския Електроенергиен системен оператор. Документът е публикуван за..

публикувано на 26.10.21 в 09:36