Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българи от света в помощ на благотворителни каузи у нас

Снимка: facebook/Ангели-за-БългарияAngels-for-Bulgaria

Способността или дори само желанието да помогнеш на някого те кара да се почувстваш значим. Но не в онзи „телевизионен смисъл“, за пред камерите, както се казва, а в собствената ти душа и сърце. Алтруизмът е дълбоко лично решение и със сигурност не бива да служи за лична изгода и дивиденти „на гърба“ на нуждаещите се. Такава е и целта на благотворителната организация „Ангели за България“, създадена в Лондон, която приема автоматични дарения от българи в САЩ, Италия, Испания, Германия. Всичко е напълно законно, тъй като всеки от тях изрично е определил с каква сума, еднократно или месечно, ще подкрепя и спомага за подобряването на живота на българи у нас.

„Идеята за тази организация беше в мислите ми повече от година – разказва в интервю за БНР, създателят на организацията Стела Иванова. – Трябваше обаче внимателно да преценя как точно да я осъществя и то именно от гледната точка на дарител. Хората доста се отчуждиха и загубиха вяра в дарителството през последните години. Затова беше важно да съм сигурна, че всичко ще бъде прозрачно, честно, а парите, които се събират, ще отидат за нуждаещи се, а не за заплати например“.Сътрудничеството на „Ангели за България“ с благотворителни организации у нас позволява средствата наистина да попаднат там, където от тях има най-голяма нужда. Разбира се, дейността на партньорите им е проверена и одобрена предварително, за да се избегне всяка сянка на съмнение в осъществяването на начинанието. Дарителите са склонни да помагат на възрастни, на болни хора. Най-често чрез закупуване на пакети с храни, лекарства и продукти от първа необходимост.От създаването ѝ през пролетта на 2020 г. до днес, организацията е подпомогнала над 2000 домакинства и е дарила над 133 000 лева за различни инициативи. Стела Иванова си спомня и първите българи, получили помощ, благодарение на нея и екипите от доброволци.

„На 17 април започнахме, а на 1 май обявихме нашата първа акция. В нея събрахме пари и закупихме храни за 45 възрастни и самотни хора във Враца и околните села. Също така подпомогнахме 15 домакинства в Габрово с две-три деца. Възрастните бяха останали без работа заради пандемията.“Организацията съдейства и за оборудването на детски кътове в държавните болници у нас. С помощта на дарените детски играчки и мебели, от месец ноември 2020 г. до днес, подобни кътове са изградени в Благоевград, Самоков, Дупница, Ихтиман, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Плевен, Ловеч, Трявна, Кърджали и други. Благодарение на тях, десетки деца получават възможност за по-бърза и ефективна рехабилитация след края на лечението им.“Благородните каузи привличат вниманието и на слушателите на Българското национално радио, които предлагат организацията да бъде един от претендентите в тазгодишното издание на националната кампания „Будител на годината“. Преди седмица стана ясно, че „Ангели за България“ получава място сред десетте финалисти. Кой ще победи, ще стане ясно на 1 ноември.

Съставил: Йоан Колев
Снимки: facebook/Ангели-за-БългарияAngels-for-Bulgaria

Още от категорията

Радко Стоянчов

Починал е поетът и писател Радко Стоянчов

На 20 октомври в Клиничния център в Ниш е починал Радко Стоянчов - поет, писател, журналист, музикант, общественик, основоположник на Демократичния съюз на българите в Сърбия и дългодишен деец на Културно информационния център "Босилеград", съобщи..

публикувано на 21.10.21 в 13:18

Намалява броят на подадените заявления за гласуване в чужбина

Срокът за подаване на електронно заявление за гласуване зад граница изтече в 24:00 часа българско време на 19 октомври.  Най-много са подадените заявления от Турция  /21 844/,  Великобритания и Северна Ирландия /8810/  и Германия  /6264/, следвани от..

публикувано на 20.10.21 в 12:05

49 българчета се учат на майчин език в неделното училище в Истанбул

Неделното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Истанбул отвори класните си стаи след една пандемична година, прекарана в домашно усамотение пред компютърния екран. И докато украсеният с български трибагреник звънец възвестяваше началото на новите учебни..

публикувано на 18.10.21 в 11:31