Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българите в Южна Африка вече отбелязаха Деня на Независимостта

Снимка: Посолство на РБ в Претория

От другата страна на Екватора - в далечна Южна Африка, сънародниците ни от „Сдружението на българите в РЮА” и посолството на България в РЮА тържествено отбелязаха Съединението на Княжество България и Източна Румелия и Деня на Независимостта.

Честването се състоя на 19 септември и премина под мотото „10 години от основаването на Сдружението на българите в Южна Африка и създаването на танцовия състав „Българска роза“.

Празникът започна с църковна служба и молебен, изпълнени от свещено-иконом Йонко Иванов. В словото си посланик Мария Павлова подчерта, че Съединението и Независимостта са изцяло плод на самостоятелните усилия на българския народ, като зад успеха им стоят решимостта и вдъхновението на целокупния български народ и далновидните политически решения на неговите лидери, съобщават от посолството ни.

Празнично настроение създадоха вълнуващите изпълнения на възпитаниците на неделно училище „Слънчо“, които поздравиха присъстващите с кратка музикална програма, а емоционалният градус бе допълнително повдигнат от традиционни български гозби и български фолклор.

Още от категорията

„Сглобяване на слънцето“ - поетична метафора за болното ни време, в което търсим истини

Тя е българка, но живее в Чехия още от 90-те години на миналия век. Не е емигрирала, а просто криволиците на съдба й се преплитат с водовъртежа на обществено-политическите промени, настъпили по това време в България. И така, без да планира живот зад..

публикувано на 25.10.21 в 09:10
Говорителят на ЦИК Росица Матева

56 500 са подадените заявления за гласуване в чужбина

Централната избирателна комисия - ЦИК окончателно одобри броя на секциите в чужбина за изборите на 14 ноември. Ще се гласува на 756 места. Числото може и да се промени, защото все още се очаква разрешение от някои страни. Спрямо изборите на 11 юли 2021 г...

публикувано на 24.10.21 в 14:40

Без избирателни секции в гръцки курорти и острови, под въпрос до 4 ноември са и други секции

Централната избирателна комисия – ЦИК се съобрази с предложението на Министерството на външните работи, част от предвидените в Избирателния кодекс автоматични секции в Гърция да не бъдат разкривани за изборите на 14 ноември. Секции няма да има в..

публикувано на 24.10.21 в 13:23