Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Реални резултати в диалога с България ще ускорят евроинтеграцията на Северна Македония

Снимка: president.bg

Постигането на напредък в процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани бе във фокуса на среща в София на българския президент Румен Радев и европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи. В разговора участва и министърът на външните работи Светлан Стоев.
Радев заяви, че България очаква ефективни действия от институциите на ЕС за утвърждаване на ценностите на демокрацията и зачитането на правата на човека в Северна Македония. Президентът подчерта, че 120 000 български граждани в Северна Македония са и граждани на ЕС и страната ни разчита на подкрепата на европейските институции за ефективното зачитане на техните права, съобщават от прессекретариата на президентството.
Държавният глава посочи също, че декларациите и обещанията в диалога със Северна Македония вече не работят и България очаква ясни правнообвързващи решения, които да доведат до устойчиви и необратими резултати. Това ще ускори и процеса на европейска интеграция за Северна Македония. Румен Радев припомни, че подписаният през 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество със Северна Македония не се изпълнява и югозападната ни съседка все още не е решила проблемите с езика на омразата и насаждането на превратна представа за България в учебници, музеи и паметници, както и по отношение на правата на гражданите на страната, които открито изявяват българското си самосъзнание.
Предстои Оливер Вархеи да посети и Северна Македония, където ще проведе срещи с държавното ръководство на страната.

Още от категорията

Ангел Димитров

Диалогът за историята между България и Северна Македония отново не даде резултат

Без резултати завърши 15-ото заседание на Съвместната експертна комисия по исторически и образователни въпроси на България и Северна Македония. Това обяви съпредседателят й от българска страна Ангел Димитров. „Нашите колеги просто не могат да..

публикувано на 22.10.21 в 19:18
Румен Радев и Ангела Меркел

България поиска оперативен план при натиск по външните граници на ЕС

В Брюксел президентът Румен Радев, който участва в двудневното заседание на Европейския съвет, е обсъдил с германския канцлер Ангела Меркел българското вето за еврочленството на Северна Македония. По думите му Меркел е приела за лична кауза България..

публикувано на 22.10.21 в 18:59

За ЕС е важно качеството в българския План за възстановяване

Качеството на Плана за възстановяване и устойчивост е по-важно от скоростта за плащанията по него, заяви ръководителят на представителството на Еврокомисията в България Цветан Кюланов. По думите му Еврокомисията обикновено одобрява националните..

публикувано на 18.10.21 в 13:17