Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ограничават местата за гласуване на българите в Германия

Снимка: Радио Видин

Очакват опашки, и по-ниска избирателна активност на изборите за парламент и президент на 14 ноември в Германия. Причината е наложеното ограничение от местните федерални власти, че ще може да се отворят секции само на до 40 адреса, извън дипломатическите и консулските представителства. 

Нямаме мотивите за решението, но България трябва да се съобрази с него. В Изборния кодекс е записано, че "секции се разкриват след разрешение на приемащата страна", коментира Цветозар Томов говорител и член на Централната избирателна комисия. 

От външно министерство са заявили, че решението на Германия ограничава адресите, но не и броя на секциите. Теоретично организаторите на вота по места трябва да решат дали има смисъл на един адрес да има повече секции, след като е неизвестно колко хора биха пътували до мястото. 

Още от категорията

Външно министерство представя детайли за изборите зад граница

На брифинг в 13.00 ч. българско време днес Министерството на външните работи ще представи по-детайлна информация за организацията на изборите зад граница за президент, вицепрезидент и Народното събрание, обявени за 14 ноември 2021 г.

публикувано на 22.10.21 в 06:25
Радко Стоянчов

Починал е поетът и писател Радко Стоянчов

На 20 октомври в Клиничния център в Ниш е починал Радко Стоянчов - поет, писател, журналист, музикант, общественик, основоположник на Демократичния съюз на българите в Сърбия и дългодишен деец на Културно информационния център "Босилеград", съобщи..

публикувано на 21.10.21 в 13:18

Намалява броят на подадените заявления за гласуване в чужбина

Срокът за подаване на електронно заявление за гласуване зад граница изтече в 24:00 часа българско време на 19 октомври.  Най-много са подадените заявления от Турция  /21 844/,  Великобритания и Северна Ирландия /8810/  и Германия  /6264/, следвани от..

публикувано на 20.10.21 в 12:05