Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има разлив на химикал от заседналия при „Яйлата“ кораб

Корабът VERA SU превозва 3000 тона изкуствени торове от Украйна към Варна.
Снимка: Апелативна прокуратура Варна

Независим водолаз е взел проби за анализ от водата край заседналия до защитената територия „Яйлата“ товарен съд VERA SU. При огледа е установен теч на азотна тор от носа на кораба. Плаващ под панамски флаг VERA SU se заби на 20 септември в скалите край Камен бряг със скорост от 7 морски възли. Нулевата видимост от изтичащият химикал е попречила на водолаза Найден Недев да заснеме пробойните.  

Пред Мая Щърбанова кореспондент на БНР в Добрич Недев каза, че корабът вече се е наклонил и при влошаване на метеорологичната обстановка може да се обърне. Той призовава за да се избегне екокатастрофа химикалите от борда, да се разтворят с лодки. Но в „Морската администрация“ смятат, че подобна операция също крие риск от замърсяване.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Прокуратурата поиска снемане на имунитета на лидера на партия "Атака"

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от парламента да свали имунитета на лидера на националистическата партия "Атака" Волен Сидеров и да разреши възбуждане на наказателно преследване срещу него. Във вторник Сидеров влезе в конфликт с български и..

публикувано на 08.01.14 в 11:22

Правителството прие Национална стратегия за учене през целия живот

Министерският съвет прие Национална стратегия за учене през целия живот 2014-2020 г., насочена към постигането на европейската рамка за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. Основни принципи на стратегията са свързани с повишаване качеството на..

публикувано на 08.01.14 в 10:44

Българките са втори най-големи пушачки в света

Изследване на Американската медицинска асоциация показва, че гъркините и българките са най-големите пушачки в света. Пушачите в света днес са повече, отколкото през 1980 г. С нарастването на населението, цигарите стават все по-популярни в страни като Китай,..

публикувано на 08.01.14 в 09:53