Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Заседналият в Черно море кораб застрашава екосистемата

Снимка: Апелативна прокуратура Варна

Вече седми ден корабът "Вера Су", с целия си товар на борда, остава заседнал до скалите на Камен бряг. При проверката на мястото, което се намира в защитената зона „Яйлата“, служители на Басейнова дирекция-Варна не са установили следи от нефтопродукти в морето, информира БНТ. Независими експерти също направиха подводен оглед на заседналия кораб и твърдят, че около него има изтичане на азотна тор. Съществува и голяма опасност, при влошаване на времето - "Вера Су" да се вреже в скалите и азотните торове да се изсипят в морето.

Според експерти от Института по океанология във Варна, изтичането на азотни торове може да предизвика сериозно химическо замърсяване, което ще доведе до повишено количество на цъфтежи на фитопланктон. Екологът Борислав Сандов от "Демократична България" заяви в интервю за БНР, че въпросът със заседналия кораб трябва да се решава на национално ниво. Той призова да се свика спешен кризисен щаб, защото е въпрос на дни да стане екологична катастрофа.

Още от категорията

Очаква ни най-топлият ден от седмицата

Петък  ще започне с минимални температури от 1° във Видин до 10° по морето и с мъгли в низините. През деня ще е слънчево с разкъсана облачност.  Максималните температури ще достигнат 18 - 23°, за София до 19. Над Черноморието  ще е предимно..

публикувано на 21.10.21 в 18:05
проф. Ангел Димитров

България очаква разум и професионализъм от македонските учени

Смесената българо-македонска комисия по спорните исторически въпроси заседава онлайн на 21 и 22 октомври. На 15-то събиране учените отново ще разискват темата за цар Самуил и Гоце Делчев, заяви пред БГНЕС проф. Ангел Димитров , съпредседател на комисията..

публикувано на 21.10.21 в 14:43
Стойчо Кацаров

Обещават безплатни тестове за работещите в закрити помещения

За втора поредна вечер в София се провежда протест срещу "зелените сертификати". Този път столичани се събират пред сградата на Президентството, предаде репортерката на БНР Евелина Стоянова. Валидността на сертификата за преболедували от Covid-19 се..

публикувано на 21.10.21 в 12:10